Árnyék – Trafó
2020. március 14. /

Elfride Jelinek Eurüdikéje népszerű popzenész férje árnyékaként éleslátással és iróniával küsz­kö­dik és küzd meg a női szerepből is fakadó komplexusaival. A Nobel-díjas osztrák írónő kiemeli a mítoszt az antik környezetből, és kibontja mindazt, amit az

alvilágba szállás, felemelkedés és újra mélybe zuhanás közben Eu­rü­di­ké gondolhat, érezhet. Története, kifordított tragédiaként, a feleség halálával indul és az árnyék megszületésével ér véget.

Az ősbemutatón Jelinek darabját egy tematikus est keretében Mon­te­ver­di operája és egy balettelőadás keretezte. Erre rímelően a Porogi Dorka rendezte előadásban Eurüdiké belső monológjával dialógusba lép a zene és a tánc három Orpheusz: a Freakin’ Disco, Kákonyi Ár­|pád és Gergye Krisztián személyében.

„Sokat dolgoztam német nyelvterületen, itt találkoztam ezzel a Jelinek-darabbal, amit Halasi Zoltán a kérésemre fordított magyarra. Évek óta keresem a helyét, gyűjtöm hozzá az alkotókat és a színházi ta­pasz­ta­la­tokat mint szabadúszó színész és jelmeztervező. Most először szeretnék monodrámában játszani és fogalmazni.” – mondta az Eurüdikét játszó Pető Kata.

Trafó – Nagyterem
Bemutató: 03. 23-24., 20h