Művészeti közösség épül
2020. július 19. / NAGY ZSÓKA

Meg is nyitotta Szentendrén a vírushelyzet utáni első kiállítását a MANK, amelynek célja, hogy idén közösséggé formálja a művészeket és a közönséget. Úgy gondolják, a művészetek felé az élményszerzésen keresztül vezet az út, nem hiába szervezik artfesztiválok és tárlatok sorát, és
ebben az évben a vidéki művészekkel is szorosabbra fűzik a kapcsolatot – mondta el Tardy-Molnár Anna, a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Zajlik az élet Szentendrén, és ez jelentős részben a MANK-nak köszönhető. Hogyan indult a nyár ebben a nehéz helyzetben?
T.-M. A.: Március közepétől várjuk azt, hogy ismét üdvözölhessük a látogatóinkat, nem csoda tehát, hogy megindított minket, amikor az első, éppen szabadtéri kiállításmegnyitónkra a júniusi zuhogó eső ellenére is sokan voltak kíváncsiak. Öröm volt látni, hogy ezzel egy újabb hagyományt teremthettünk, a Szentendrei Régi Művésztelepen ugyanis már második éve nyílt meg a szabadtéri kiállításunk Szobrok a kertben címmel. A kiállítással a szobrászművészet kiemelkedő alkotóira fordíthatunk figyelmet, a Szentendrei Régi Művésztelep zeg­zu­gait, ligetes, ősfás parkját kortárs szobrászművészeti alkotásokkal tölthetjük meg egészen szeptember végéig.

Nem ez az egyetlen hagyomány, amit teremtettek Szentendrén a több mint kétéves igazgatói te­vé­keny­sége során.
T.-M. A.: Bizony, több kezdeményezést is hagyományteremtő céllal indítottunk; miközben figyelünk az új­don­sá­gok­ra, a megújulásra is. A fiatal képzőművészek számára ismét meghirdettük alkotói pályázatunkat, ezúttal 35 éven aluli művészek jelentkezését vártuk, a legjobbak munkáiból a nyáron nyithatunk kiállítást a szentendrei MANK Galériában. Szeretnénk olyan alkotásokat bemutatni, amik nem riadnak vissza a társadalmi és önreflexióktól, amelyektől nem áll távol a kísérletezés és az újítás, a művészet határainak feszegetése vagy analitikus vizsgálata.

Éppen a lapzártánk előtt érkezett a hír, hogy újranyithatnak a MANK szentendrei galériái. A szoborparkból tehát a galériák falai közé is beléphetünk. Mivel várják a látogatókat a nyár folyamán?
T.-M. A.: Az ÚjMűhely Galériában szintén egy hagyományt folytatunk, Csodakamra – A dolgok rendje címmel kortársékszer- és képzőművészeti kiállítást nyitunk. Utána ugyanitt még a nyár folyamán látható lesz Gallai Judit Ágnes fiatal képzőművész önálló kiállítása. Installációját tavaly kiállítottuk a Műgyűjtő játékunk keretében a Művészetek Völgyében, műtermébe ráadásul a vírus idején bepillantást is engedett a #maradjotthonalkotni kezdeményezésünk apropóján. A Régi Művésztelepen található MANK Galériában pedig a már említett Művészet és játék című, fiatal alkotókat felsorakoztató tárlatot az idén 25 éves Ceredi Művésztelep kiállítása váltja fel a nyár utolsó hónapjára.

Közben az intézmény a vidéki városokra is kiterjeszti művészetszervező tevékenységét. Miért van erre szükség?
T.-M. A.: Legyen szó művészetpedagógiai foglalkozásról, kiállításszervezésről, koncertekről vagy éppen a kulturális sajtóról, felületeinket összehangolva, átlátható formában arra tudjuk fordítani, hogy erősítsük a művészek és a művészek, valamint a művészek és az érdeklődő közönség közti kapcsolatok hálóját. 2019 a találkozások éve volt számunkra, elindult valami új és izgalmas, amiben, reméljük, nekünk is szerepünk volt. Ezekből a szinergiákból kiindulva igazi közösséget szeretnénk ebben az évben építeni, ennek pedig elengedhetetlen része, hogy Szentendre, Budapest és az alkotóházaink után a hazai nagyvárosokkal is felvegyük a kapcsolatot. Éppen ezért Kép/Test/Lét címen három megyeszékhely három különböző, de az emberi test kultúrájához, szépségéhez, erejéhez kötődő tematikában hirdettünk vagy hirdetünk a jövőben alkotóművészeti pályázatot. A társintézményekkel közösen aztán kiállításon kívánjuk bemutatni a legjobb alkotásokat Veszprémben, Szolnokon és Miskolcon. Reméljük, hogy ezzel a programmal támogatjuk a művészek lokális megszólítását és közösségé formálását, ezáltal a különböző művészeti területek közötti összhang megteremtését.

Közben ne felejtsük el, hogy a közönséget is folyamatosan várják.
T.-M. A.: Ne felejtsük el, hogy akkor válik valakiből múzeumlátogató, vagy éppen akkor vágyik felnőtt korában művészeti alkotásokra, és lesz ezzel a művészeket fenntartó piac része, ha már fiatal korában érzékenyítjük a képzőművészet befogadására. Ehhez érteni, észlelni, érezni kell azt, hogyan is készül egy kortárs ékszer vagy festmény. Ezért is rendezzük meg idén is az ArtKert összművészeti fesztiválunkat, ahol napközben foglakozások, este pedig koncertek várják a látogatókat. Miközben délelőtt még a Szentendrei Régi Művésztelep festőművészétől tanultuk meg, miként kell az ecsettel bánni, este már az Ivan & The Parazol vagy éppen a Lóci játszik koncertjére táncolhatunk. Aztán ott leszünk a Völgyhétvégék három őszi hétvégéjén is. Izgalmas, kreatív, kortárs művészetet előtérbe helyező udvarral, benne látványos foglalkozásokkal, művészeti performanszokkal és kísérleti projektbemutatókkal várjuk a közönséget. Interaktív előadásokon vonjuk be a közönséget, a zenés-táncos produkciók mellett pedig lesz festészeti és rajztechnikai workshop, ékszerkészítés újrahasznosított anyagokból, textilművészeti foglakozás és több popup-kiállítás is. Úgyhogy érdemes figyelni a közösségünket, és csatlakozni!