Gazdag művészeti programkínálat a Pesti Vigadóban
2021. május 06. / Nagy Klaudia

A Magyar Művészeti Akadémia székházaként működő, 1865-ben megnyílt Pesti Vigadó fontos szerepet foglal el a főváros kulturális életében. A népszerű koncertek és színpadi előadások mellett a hazai kortárs képzőművészet is hangsúlyosan jelenik meg az intézményben.
Igazi összművészeti rendezvényközpont, amely kulturális és turisztikai programok széles skáláját vo­nul­tatja fel egész évben. A Pesti Vigadó Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, Dr. Molnárné Szunyi Barbarát arról kérdeztük, milyen rendezvényekkel várják a látogatókat.

A Pesti Vigadó jelenleg kedvezményes kombinált házjeggyel lá­to­gat­ható. Milyen programokat tekinthetnek meg ezzel a kedvezménnyel az ide érkezők?
Dr. M.-né Sz. B.: A Pesti Vigadó a korábbi évek gyakorlatának meg­fele­lően jelenleg is a hét minden napján várja látogatóit, akik sokszínű kiállításokkal és színpadi produkciókkal találkozhatnak az épületben. Júniusi újranyitásunk óta különleges kedvezménnyel várjuk lá­to­ga­tóinkat: a Pesti Vigadó kombinált házjegye a szokásos 2500 Ft-os ár helyett egységesen 500 Ft-ért érhető el. E jegy birtokában aktuális kiál­lí­tásaink mellett az épület látogatható terei, a Díszlépcsőház, a Díszterem, az épület múltját bemutató Idővonal című állandó épü­let­tör­téneti fotókiállításunk és a felejthetetlen élményt nyújtó Panoráma teraszunk is elérhető.

A turisztikai programok nagyon kedveltek a látogatók körében, felkészült idegenvezetők segítségével épülettörténeti sétákat szerveznek. Kiknek ajánlja és milyen plusz élményekkel gazdagodhatnak az ér­dek­lődők?
Dr. M.-né Sz. B.: Mindenkinek, minden korosztálynak nyugodt szívvel ajánlom kis létszámmal induló épülettörténeti sétáinkat, amelyen tapasztalt idegenvezetőink segítségével minden kérdésükre választ kaphatnak az érdeklődők. A Pesti Vigadó történelmének gazdagsága, múltjának ezernyi érdekessége, páratlan látványvilága, valamint a megcsodálható alkotások milliónyi titka minden vendégnek emlék marad. Az épülettel kapcsolatos tudás és történetek átadása, megosztása mellett az élményszerzés is célunk, ezért az említett Idővonal kiállításunk részeként elhelyezett érintőképernyős kioszkunkon meg­le­pe­té­seinkért tesztelhetik tudásukat a vállalkozó szelleműek.


Állandó múzeumpedagógiai foglalkozás várja a Pesti Vigadóba ellátogató fiatalokat. Milyen programokon vehetnek részt az iskolások?
Dr. M.-né Sz. B.: Szeptemberben, a tanév őszi nyitásához időzítve újult meg múzeumpedagógiai foglalkozásaink köre. Ma már a nagycsoportos óvodásoktól egészen a középiskolai tanulmányaik végén álló diákokig várjuk az osztályokat, csoportokat, akik a különböző művészeti technikák és a kortárs művészet értelmezési keretei mellett az épületet, továbbá annak gazdag múltját is megismerhetik. A kisebbek számára útjára indított foglalkozásainkon központi szerepet kap a Díszlépcsőházban is megtalálható Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi, míg az idősebbek számára az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit felidéző „Nemzeti létünk van kérdésben” című kihelyezett tanóránkkal készülünk. Mivel az első népképviseleti országgyűlésnek a Pesti Vigadó elődje, a Redoute adott otthont, azt gondolom, a forradalom kapcsán hozzánk a lehető legautentikusabb helyre jönnek az iskolai osztályok!

A Szó · Szín · Játék sorozat keretében a fővárostól távol lévő színházi előadásokat hívnak meg. Ez egyfajta kul­tú­rmissziónak is tekinthető?
Dr. M.-né Sz. B.: Sorozatunkban a fővároson, továbbá az országhatárain túl működő színházi társulatok népszerű kamaraelőadásaival, színdarabjaival találkozhat a budapesti közönség. Olyan előadásokat mutatunk be, amelyek megismerésére Pesten máshol ritkán nyílik lehetőség. E téren hiánypótló a Szó· szín· játék sorozat, amellyel valóban egyfajta missziót is teljesítünk, hiszen közelebb hozzuk a méltán népszerű produkciókat a fővárosi közönséghez.

A karácsonyi ünnepekre milyen különlegességekkel készülnek?
Dr. M.-né Sz. B.: A Pesti Vigadóban megvalósuló kiállítások iránt érdeklődők számára két éve hoztuk létre a Pesti Vigadó éves kiállításbérletét, amely a kiváltás napjától korlátlan számú belépést biztosít az aktuális kiállításokra és a teljes műemléki épület látogatható tereibe. A kiállításbérlet idén kedvezményes áron, 3000 Ft-ért kerülhet a karácsonyfa alá, gazdag művészeti programkínálatot és belső töltekezést is nyújtva a művészetkedvelő közönségnek.