Textúra stream – egyedülálló múzeumi és színházi élmény otthonról
2021. január 02. /

Az eredeti műtárgy látványa semmivel sem pótolható, mint ahogy az igazi színházi élményhez is hozzátarozik a színpad a maga fizikai valóságában. A Szépművészeti Múzeum Textúra elnevezésű produkciója pedig a kettőt ötvözi, így lesz igazán különleges élmény a rendhagyó

produkció: színház a múzeumban, színészek és nézők a festménynek és szobrok között. A járványhelyzet miatt azonban a múzeum is kény­te­len volt bezárni kapuit, de nézők így sem maradnak le az egyedülálló produkcióról, online térbe költözött a Textúra, a stream előadás már elérhető az eszinhaz.hu oldalon, ahol a színdarabhoz és a helyszínhez méltó, kiváló hang- és képminőségben élvezhető a 120 perces pro­dukció.
A nagy sikerű, múzeumi-színházi művészeti bemutató hosszú múltra tekint vissza, a Szépművészeti idén ősszel már hatodik alkalommal rendezte meg az előadássorozatot, amely során képzőművészet, iro­da­lom, színház és zene találkozik egy térben és időben az intézmény falai között. Az intézmény idén is ismert kortárs írókat kért fel, hogy írjanak irodalmi szövegeket a múzeum gyűjteményének egy-egy in­spi­rá­ló alkotásához, melyeket Székely Kriszta rendező vitt színre a kiállítóterekben neves színművészek előadásában. A produkció célja, hogy a képzőművészeti alkotások irodalmi/színházi parafrázisai újra rái­rá­nyít­sák a figyelmet a klasszikus művekre, hangsúlyozva fontosságukat, és megmutatva, milyen új jelentést hordoznak a 21. század hazai közönsége számára. Székely Kriszta rendezői koncepciója szerint az idei Textúrán múzeumi dolgozók bőrébe bújva mutatják be az irodalmi alkotásokat és a múzeum műtárgyait. A már otthonról is megnézhető előadáson a nézők egyrészt betekintést nyerhetnek az intézményben dol­go­zók mindennapjaiba, másrészt megismerhetjük személyes történeteiket és gondolataikat. A műtárgyakhoz írt irodalmi szövegek Balla Zsófia, Berta Ádám, Harag Anita, Háy János, Lövétei Lázár László, Száraz Miklós György, Szécsi Noémi és Terék Anna munkái, az abból született darabokat pedig Czakó Julianna, Dankó István, Jordán Adél, Keresztes Tamás, Péterfy Bori, Szabó Zoltán, Tasnádi Bence és Vizi Dávid játsszák.
https://www.szepmuveszeti.hu/textura-stream/