Andreas Schaerer & Hildegard Lernt Fliegen
2021. január 04. /

Az énekvirtuóz Andreas Schaerer és parádés együttese, a Hildegard Lernt Fliegen a The Waves Are Rising, Dear! címet viselő, új albumának turnéja során érinti az Opus Jazz Clubot, ahol min­dig szívesen látott vendég megannyi emlékezetes koncertje után.

A karizmatikus, svájci származású Andreas Schaerer korunk legiz­gal­masabb és legeredetibb jazzénekesei és zeneszerzői közé tartozik. A zenei élet világszerte fejet hajt kreativitása előtt, jóllehet, ő soha nem hív­ná magát hangakrobatának, ahogyan egyébként gyakran jellemzik őt kiemelkedő technikai kifinomultsága és intelligenciája okán.
A Hildegard Lernt Fliegen utoljára hat éve jelentetett meg stú­dió­albumot The Fundamental Rhythm of the Unppolished Brains címmel. A The Waves Are Rising, Dear! című albummal azonban – mely a nagy presztízsű ACT Music kiadó égisze alatt jelent meg – új vizekre evez. „Olyan időket élünk, amik bővelkednek a lehetőségekben, de nagy kérdésekkel és kihívásokkal is szembe kell néznünk. Mindezen külső tényezők összefonódása alakította azt, ahogy a zeneszerzésre, a szö­ve­ges tartalomra és általánosságban véve a zenére ma tekintek” – mondta Andreas, aki az új albumon szereplő szerzemények szövegeit is jegyzi, egy kivételével, melyet a brit rapper és altszaxofonos Soweto Kinch írt. Andreas elárulta, a dalok saját élményeken alapszanak, azonban szándékosan olyan zenei dramaturgia mentén állították össze őket lemezzé, hogy a hallgató saját életeseményeit is felidézhesse általuk. A hatalmas energiával bíró, rendhagyó színpadi per­for­man­szairól híres hatosfogat tehát ezzel a lemezanyaggal ismét bebizonyítja, hogy a komolyság és a humor nem zárja ki egymást a zenében, éppen ellenkezőleg: egymást erősítik. A koncerten is hasonló hul­lám­zásra számíthatunk: a humoros-jókedvű csúcspontok könnyen lírai elmélyülésbe fordulhatnak.

BMC – Opus Jazz Club
IX., Mátyás u. 8.
01. 29., 20h