Kukorelly Endre: Istenem, ne romolj
2021. május 07. /

Az idén 70 esztendős Kukorelly Endrének utoljára épp tíz éve jelent meg verseskötete (Mennyit hibázok, te úristen, Kalligram, 2011), idei könyve, az Istenem, ne romolj sorrendben a kilencedik (ha a Mind, átjavított, újabb, régiek című gyűjteményt nem számoljuk).

A kivételesen nagy formakultúrával megírt, végletekig csiszolt, klasszi­kusnak számító, egyszersmind az avantgárd felé is (vissza)mutató versek leginkább a halált-elmúlást-elromlást-fonnyadást tematizálják, ám a dikció hangütése, bája-üdesége, (ön)iróniája, a játékosság min­tegy „kioldja” a téma olykori komorságát. Az olvasás során a befogadó meghökken és elmosolyodik, a bravúros szóelválasztások, rímek a leg­ne­hezebb-fajsúlyosabb témát is milyen „könnyeden” prezentálják.
Az első három könyve (A valóság édessége, Magvető, 1984; Manière, Magvető, 1986; Én senkivel sem üldögélek, Pannon, 1989) után sza­bá­lyosan tízévenként önálló kötettel jelentkező szerzőnek (Azt mondja aki él, Pécs, Je­len­kor, 1991; Kicsit majd kevesebbet járkálok, Pécs, Je­len­kor, 2000) minden bizonnyal ez a legerősebb költői munkája.