Jubileumi évadra készül a Kvártélyház Zalaegerszegen
2021. június 08. / Nagy Klaudia

Ha minden jól megy és a járványhelyzet is megengedi, mozgalmas nyárra számíthatunk Za­la­egerszegen. A Kvártélyház Nyár 2021 – A Tizenötödik Évad Fesztivál június 21-től augusztus 21-ig
várja a nézőit. A rendezvényfolyam hagyományosan a ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti Fesztivállal veszi kezdetét, ahol független színházi produkciók követik egymást egy héten keresztül. Ezt a Kvártélyház saját produkcióinak sora követi. Tompagábor Kornél színházigazgatót a 15. jubileumi évadról kérdeztük.

Fellélegeztek, amikor megtudták, hogy május 1-jétől újranyithatnak a szín­házak?
T. K.: Úgy vagyok ezzel, mint ahogy tavaly is, akkor lélegzünk fel tel­jes mértékben, hogyha ezt a szezont be tudjuk fejezni augusztus 21-én.

A ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti Fesztiválon (ZAKO) milyen iz­galmas programokkal várják a nézőket?
T. K.: Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert közös estjével, a Libikókával nyitunk, majd egy Grecsó-darab következik, a Megyek utánad, ami a MASZK Egyesület, a Füge Produkció és Orlai Produkciós Iroda közös előadása. Érkezik az Acélmagnóliák a Veres 1 Színháztól, a za­lae­ger­szegi Griff Bábszínház egy kortárs bábelőadással, a Pim, a földimalac, aki semmiben sem volt biztossal örvendezteti meg a legkisebbeket. Nagyon izgalmasnak ígérkezik a zalaegerszegi Polgár Péter szerzői estje is, aki sokaknak írt dalokat, többek között Müller Péter Sziá­mi­nak, Takáts Eszternek, Odettnek, akik ezen az estén vendégként is fellépnek. A 6szín Teátrum A lemez két oldala című darabbal képviselteti magát, mely Janikovkszy Éva művéből készült, és jön a Cziffra Café, Tompos Kátya színésznő-énekesnő és Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész közös koncertje, amely Cziffra György kalandozásait mutatja be a pesti éjszakában. A Szkéné Színház Köztünk marad című produkcióját online követhetik figyelemmel majd a nézők. Nagyon büszkék vagyunk, hiszen a ZAKO a független színházi szcéna rangos találkozója Zalaegerszegen most már nyolc éve, és örülünk, hogy idén is meg tudjuk szervezni Gáspár Annával, a Manna Produkció ügyvezetőjével.

Saját produkcióik közül is láthatunk párat?
T. K.: Július 1-től hat alkalommal adjuk elő 2008-ban bemutatott és már közel száz alkalommal játszott A padlás című musicalt. Ezt követi a tavalyi év ősbemutatója, a Nagy Tibor zenéjére, Pozsgai Zsolt librettójával készült Hasonmások című revü-musical, július 15-től hat alkalommal láthatja ezt a közönség. Még egy bábelőadást tartunk ebben az időszakban. Fontosnak gondoljuk, hogy a legkisebbekhez is eljuttassuk az élő színház varázsát ezt a nehéz időszakot követően.
Új bemutatóval is készülnek?
T. K.: Régi tervünket valósítjuk meg Molnár Ferenc klasszikusának Dés László, Geszti Péter és Grecsó Krisztián által színpadra alkalmazott zenés játékával. A Pál utcai fiúkat mutatjuk be július 30-án. Ennek a verziónak ez lesz az első szabadtéri megfogalmazása. A szereplő fiatalok egy része a kaposvári harmadéves színészhallgatók közül kerül ki. Augusztus 14-ig nyolc alkalommal lesz látható ez a produkció. Augusztus 19-én a Széttáncolt cipellők következik, ami egy újabb, részben báb, részben élőszereplős előadás a fiatalabbak számára a Griff Bábszínháztól. Az egész szezont hagyományosan a Zalai Táncegyüttes műsorával zárjuk. Az együttessel már két éve dolgozunk együtt még szorosabban, mint a korábbi években, hiszen a táncegyüttes tagjai és a táncegyüttes vezetője is tevőlegesen részt vesznek a Kvártélyház idei és tavalyi színházi előadásaiban.

Hogyan ünneplik még a jubileumi évadot?
T. K.: Kvártélyház Nyár – a 15. évad, ez most a legfontosabb mottónk, hiszen 2007 júliusában nyitott a Kvártélyház Szabadtéri Színház. Rengeteg akcióval készülünk, várjuk a 15 éves fiatalokat az előadásokra, várjuk azokat, akik aznap Zalaegerszegen születtek, és akik ekkor házasodtak össze. Lesznek kiállítások és egy kiadvány az elmúlt másfél évtizedről. Egy helyi újsággal karöltve vetélkedőt hoztunk létre, mindennap felteszünk egy kérdést a Kvártélyház históriájával kapcsolatban. A Kvártélyház épülete a város egyik ikonikus objektuma, 1735-ben döntött úgy Zalaegerszeg közgyűlése és a megyegyűlés, hogy a város közepén a katonáknak építenek egy kvártélyházat, ami a 18. század végére el is készült, és egy idő után különböző bürokratikus és társadalmi szerepeket töltött be a város életében. 2007 óta a kulturális élet nyári centruma, sikerült beágyazódnia a város, a megye és a régió kulturális életébe, mindannyiunk nagy örö­mére.