World Press Photo – Hiteles képek és történetek az elmúlt évről
2021. október 11. /

A World Press Photo a negyedik alkalommal fogadja a közönséget a Magyar Nemzeti Mú­zeum­ban. A világszerte 120 hely­színen bemutatott válogatás Magyarországon 2021. szeptember 24-től október 31-ig tekinthető meg. A kiállítás 151 felvételét nemzetközi zsűri válogatta 130 ország 4315
fotóriporterének 74 470 fotójából. Már hagyomány, hogy egy kísérőkiállítás is kapcsolódik a sokszor meg­rá­zó pályaműveket bemutató tárlathoz. Idén a Szebeni Műhely jubileumi kiállítása tizenöt magyar fotóművész alkotásaival mutatkozik be, Lát-lelet címmel.
Miközben az emberiség globális együttműködéssel igyekszik le­küz­de­ni a járványt, fotóriporterek más, regionális konfliktusokról, szociális problémákról, természeti szépségekről, környezetvédelemről és sport­e­seményekről is tudósítanak e kiállításon. Óriási szükségünk van hiteles képekre és történetekre! Ezek a fotók ablakot nyitnak a világra.
Az elmúlt évek rendkívüli közönségsikere után a kiállítás a megszokott négy hét helyett öt héten át látogatható. Az izgalmas pályaműveket be­mutató tárlatot most is kiegészítik kísérőprogramok. A kiállítás a „Digital Storytelling" dokumentarista filmjeivel együtt fontos ismereteket közvetít. A pályázatra küldött képekről a fotózás neves szakembereiből álló, huszonnyolc tagú zsűri dönt, amely független a World Press Photo Foundationtől, és minden évben új tagokból áll. Idén minden kategóriának (General News and Spot News, Contemporary Issues, Long-Term Projects, Environment, Sports) külön zsűrije volt. A General Jury döntött végül a díjazásról. Minden díjazott kép szigorú ellenőrzési folyamaton megy át, hogy egészen biztosak lehessünk abban, hogy a kép nem manipulált, és az esemény megfelel a képaláírásnak.
Az utazó kiállítást világszerte 120 helyszínen több mint négymillióan tekintik meg. A Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett kiállítás világviszonylatban is az egyik leglátogatottabb volt, a járványt megelőző évek­ben több mint negyvenötezer látogatóval. www.mnm.hu

Magyar Nemzeti Múzeum
VIII., Múzeum krt. 14-16.
10. 31-ig