Háromezer koncert kicsiknek és nagyoknak szerte az országban
2021. október 18. / Pavlovics Ágota

A Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. az ország legnagyobb koncertszervezője, felnőtt- és családi bérleteik, ifjúsági sorozataik, nyári fesztiváljaik, térzene koncertjeik száma évente eléri a háromezret. Budapesti Unikum bérletük, nevéhez híven, mindig különleges koncertekből áll,
a 2021/2022-es évadban pedig még a szokásosnál is vonzóbb programot kínál a klasszikus zene rajongóinak. A Zeneakadémia Nagytermében megrendezett Unikum bérlet koncertjeiről, a családi bérletről, bérleten kívüli és stream koncertjeikről Kuti Judittal, a Filharmónia Magyarország kommunikációs és prog­ramigazgatójával beszélgettünk.

A Filharmónia Magyarország országszerte megrendezett hangver­se­nyeinek bemutatására nem vállalkozhatunk, de egy rövid összefog­lalásra igen, mi mindennel várják a zenekedvelőket?
K. J.: A 2021/22-es évadban a tervek szerint több mint 2000 koncertet szervezünk több mint 200 helyszínen. Ifjúsági programjainkon 280 ezer gyerek és fiatal vesz részt, ha ezek a 6-18 év közötti fiatalok kézen fognák egymást, körül érnék a Balatont. Évről évre nő az érdeklődés Orgonapont sorozatunk iránt, aminek keretében több mint 100 orgona­kon­certet rendeztünk augusztusban egyedi hangszerpárosításokkal, ez a szám az eddigi csúcs. Most pedig indul az évad, ismét együtt leszünk a koncerttermekben, azt gondolom, hogy ez a boldogság mindannyiunkra ráfér.

A budapesti programok közül minden évben kiemelkedik a Filharmónia Magyarország Unikum bérlete. Idén kiket hallhatunk?
K. J.: A főváros el van kényeztetve nagyszerű előadásokkal, ezért olyan közönséget célzunk meg, akik keresik az unikalitást. Az Unikum bérlet valójában egy Billentyűverseny bérlet, ami azt jelenti, hogy olyan versenyművek szerepelnek műsoron, amelyek eljátszása során egy billentyűsszólista szimfonikus zenekarral verseng. A versenyművek előadásához szükséges virtuozitás miatt a zongoraversenyek különösen kedveltek. A Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny idejére esik az első koncert, amelyen az amerikai-orosz származású Olga Kern zongoraművésznő és a Concerto Budapest lép fel. A Liszt, Rachmaninov és Csajkovszkij műveiből összeállított est szólistája tizenhét éves volt, amikor megnyerte a Rachmaninov Nemzetközi Zongoraversenyt, a Concerto Budapest pedig Magyarország egyik vezető nagyzenekara, akik Keller András vezényletével lépnek színpadra. December 10-én a már visszavonult Maria João Piresnek örülhet a közönség, aki meghívásunk kedvéért lép újra színpadra. Mozart d-moll zongoraversenyével vált legendássá. A művésznő egy próba nélküli koncerten jött rá, hogy rossz darabot gyakorolt, de amint felismerte a tévedését, kifogástalanul eljátszotta a Mozart-darabot. Ezúttal is ezt hallhatjuk majd. A zongoraművésznő a svájci Verbier Fesztivál Kamarazenekarával játszik, az együttes zeneigazgatója és karmestere Takács-Nagy Gábor. Az estén hallható lesz Mozart rendkívül népszerű „Haffner” szimfóniája is, a hangversenyt Beethoven D-dúr szimfóniája zárja. A Billentyűversenyben idén a hangszerek királynője, vagyis az orgona is versengeni fog. Az amerikai Cameron Carpenter, akit az orgona Paganinijeként emlegetnek, a Zeneakadémia orgonáján fog játszani. A művész előadásmódja legendás, túlzás nélkül briliáns előadó. A február 17-i koncerten a Nemzeti Filharmonikus Zenekart Vashegyi György vezényli. A különleges zenei élményt ígérő hangversenyen Carpenter saját átiratai mellett Mendelssohn Három korálkantátája és Rheinberger Orgonaversenye lesz hallható.
Milyen témákra épül a gyerekeknek szóló Mesélő muzsika bérlet?
K. J.: A Mesélő muzsika programok zenei szerkesztője a zenei életben jól ismert Lakner Tamás, aki remek előadó, zenepedagógus, a Pécsi Egyetem dékánja volt, napjainkban pedig ének tankönyveket ír. A Kis történetek nagy zeneszerzőkről című előadás azokról a zeneszerzőkről mesél, akikkel a klasszikus zenével való ismerkedést érdemes elkezdeni. A zenés interaktív program több korosztályhoz szól. A helyszín az Erkel Színház, az időpont 2021. november 7., a Magyar Állami Operaház Zenekara muzsikál. Március 12-én az Erkel Színházban Énekelni jó! címmel a Nemzeti Énekkar közreműködésével Somos Csaba karnagy buzdítja majd a gyerekeket közös éneklésre. Május 5-én a felújított Operaház ad otthont a Hangzó világ – Hangzó zene című programunknak. A Szent István Filharmonikusok mutatják majd meg, hogy az akusztikus környezet hangjai – dörgés, villámlás, vízcsobogás – hogyan hallhatók vissza zene­művek­ben. Felnőtt és gyerek bérleteink ára nem változik, bár különleges előadók hallhatók koncertjeinken, a korábbi évek árainak megfelelő árszinten lehet megvásárolni őket.

Nagyon sok koncertet szerveznek, sok helyszínen, mégis vannak szép számban olyanok, akik nem tudnak ott lenni ezeken az eseményeken. Úgy tudom, a járvány alatt nagy hangsúlyt helyeztek a stream kon­cer­tekre.
K. J.: YouTube-csatornánkon élőben élvezhetik a komolyzene rajongói koncertjeinket. A virtuális koncert­terem arra is lehetőséget kínál, hogy a zenebarátok az élő koncerteken nem látható közelségből figyelhessék a hangszereket és az előadókat. Stream koncertjeink a Filharmónia Magyarország országos bérletes előadásaira épülnek, amelyeket személyesen élvezhettek volna az érdeklődők, ha nem jön a járvány második hulláma. Az állami támogatásnak köszönhetően készített stream koncertek száma több mint 40. A koncertek ingyenesek. Ezek a koncertfelvételek túl a zenei élményen sajátos, egyedi képet adnak arról, hogy 2020-ban és 2021-ben hol állt a hazai zenei élet. Izgalmas a közönség számára, hogy láthatja, milyenek az előadótermek Nyíregyházától Nagykanizsáig, hogy melyik zenekar mit játszik, hogy válogatja össze a műsorát. Mindez nemcsak most, de sajátos korrajzként a jövőben érdekes lesz.