Október 8-án kezdődik az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál
2021. október 18. /

Zenei ritkaságok, ősbemutatók, premierek, legendás együttesek, fiatal tehetségek, a hazai és nem­zet­közi kulturális élet kiválóságai – október 8-24. között klasszikus zenei koncertek mellett több
opera- és táncelőadás, orgonakoncert, kortárs zenei és jazzest, irodalmi, valamint képzőművészeti prog­ramok és rendhagyó köztéri események várják az érdeklődőket a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválon.
„Az idén épp 210 éve született Liszt Ferenc az egyetemes zenetörténet egyik legragyogóbb csillaga, olyan kivételes tehetségű és hatású művész, akit több nemzet vall magáénak, ő azonban következetesen magyar alkotóként határozta meg önmagát. Sokan az első komolyzenei »rocksztárként« tekintenek rá, mások szakrális műveit tartják alkotói pályája csúcsának. Egy biztos: az életművét jellemző lenyűgöző minőség, műfaji és formai gazdagság olyan érték, amely számunkra is mértékadó, meghatározó iránytű” – mondja Káel Csaba, a rendezvénysorozatot életre hívó Müpa vezérigazgatója. Kiemeli, hogy a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál olyan nagy nemzetközi figyelemre számot tartó összművészeti ese­ménysorozat, amely évről évre ízelítőt nyújt Liszt páratlan életművéből, ám nem kizárólag a világhírű kom­po­nis­ta műveit tűzi műsorra, hanem a művész szellemiségét kívánja megjeleníteni számtalan műfajban.

[kep3]

Az eseménysorozat nyitókoncertjén, október 8-án a Magyar koronázási mise a Mátyás-templom falai közt, míg október 22-én az Esztergomi mise az Esztergomi Bazilikában ígér katartikus pillanatokat. A világhírű orgonaművész-karmester, Martin Haselböck zenekarával és a kiváló baritonnal, Thomas Hampsonnal érkezik a fesztiválra. Kivételes koncertsorozatra készül Klukon Edit és Ránki Dezső, Liszt orgonára kom­po­nált műveit fővárosi templomokban hallhatjuk majd többek közt Martin Sturm, Kecskés Mónika és Deák László előadásában, Kelemen Barnabás és Berecz Mihály a komponista karakteres kamaraműveit szólaltatja meg, Fassang László és Szokolay Dongó Balázs koncertjén pedig orgonaművek, népzene és vallásos népénekek reflektálnak egymásra. Izgalmas Liszt-válogatással érkezik Budapestre a Cracow Sin­gers, de Liszt és a jazz műfajának találkozása is kihagyhatatlan estével kecsegtet a Jazzical Triónak kö­szön­hetően.
Október 23-án a Müpa Zeneműpályázatának egyik győztes kompozíciójával, Szentpáli Roland A magyarokhoz című művének ősbemutatójával ünnepelhet a fesztiválközönség. Október 17-18-­án a legendás flamencotársulat, a Compañía Antonio Gades ikonikus Carmenje, október 24-én Szépséges Mezőség címmel a Duna Művészegyüttes néptáncbemutatója érkezik a Müpa Fesztivál Színházába. Igazi kü­lön­le­ges­ségnek ígérkezik Gyöngyösi Levente opera-musicalje, A Mester és Margarita, csakúgy, mint Esterházy Péter és Vajda Gergely Fuharosok című mono-koncert-operája és George Benjamin Into the Little Hill című bemutatója is.
A Liszt Ünnepen köszönthetjük a Grammy-díjas brazil legendát, Gilberto Gilt, de Дeva (Gyeva – Takács Dorina), Saya Noé (Kőrös Mimi) és Bozóky Felícia Lili I Am Soyuz projektje, valamint az 5. Magyar Klipszemle is izgalmas pillanatokat ígér.
Idén a fesztivál égisze alatt valósul meg a népszerű Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, a nemzetközi rangú Art Market Budapest, a Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál, a Budapest Showcase Hub, sőt, a rendhagyó városi terekben megrendezett PONT Fesztivál is.
Az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál programjáról és eseményeiről a www.lisztunnep.hu oldalon találhatók további információk.