Poptanításból konferencia
2021. november 08. /

A könnyűzenei oktatást érintő, idén ősszel folyó kutatások eredményeiről, külföldi zeneiskolai példákról, illetve a jövőben alkalmazható hazai jó gyakorlatokról is szó lesz azon a konferencián, amit a Hangőr Egyesület szervez november 10-én a Budapest Music Centerben.
A tanácskozás előkészületeinek tekinthetők a szeptember óta a Hangszert a kézbe sorozathoz kap­cso­lódó Poptanítás munkacsoporti összejövetelek.
A koronavírus miatt bevezetett első korlátozások előtt Debrecenben és Marosvásárhelyen is rendezett könnyűzenei oktatási konferenciát a Hangőr Egyesület, illetve hasznos ausztriai tanulmányútra vihette 2020 elején a téma iránt érdeklődőket. Tavaly márciustól idén szeptemberig azonban nemcsak a Hangszert a kézbe sorozat, de az ahhoz kap­cso­lódó Poptanítás munkacsoporti összejövetelek is szüneteltek.
Martonvásár, Nyíregyháza, Veszprém, illetve legutóbb Mindszent a hangszerek mellett már a hazai könnyűzene oktatásának megújításán gondolkodókat is fogadta, így ezek a kisebb-nagyobb létszámú össze­jövetelek a Hangőr Egyesület 2021-es konferenciája előkészítésének is tekinthetők.
A Veszprémben szeptember végén rendezett Poptanítás munka­cso­porti össze­jövetelen a Hangőr Egyesület által még 2020-ban készített Könnyűzenei Oktatási Kataszter (KOK) mellett szó esett a „Több popot az iskolákba” című – a közoktatás és a könnyűzene kapcsolatát körüljáró – kutatásról, illetve a könnyűzenei ismereteket és oktatási kínálatot a zenetanulók, a zenetanárok és a zenét tanulni szándékozók körében vizsgáló felmérésről is. A két kutatás október végén zárul, így a Hangőr Egyesült november 10-ére tervezett konferenciájának nyitó szekciójában már az eredményekről és a tapasztalatokról számolhatnak be a készítők. Ugyancsak témája lesz a konferenciának a Veszprémben felvázolt Hangjáték program, amelyet az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programhoz igazítva indítanak a dunántúli városban és környékén azzal a céllal, hogy akár országos minta lehessen belőle. A Budapest Music Centerben rendezendő konferencián a tervek szerint egy bécsi könnyűzenei iskola, egy linzi, könnyűzenei tematikájú középiskola, illetve az erdélyi népiskolákban rejlő lehetőségek mellett szó lesz a tatai Peron Tehetségpont által indított Hangszert neked kezdeményezésről is. Illetve a szervezők bíznak benne, hogy a panelbeszélgetésekkel kiegészülő három szekcióba további kezdeményezések képviselői fogadják el a meghívásukat. A november 10-ei konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. További információk a www.poptanitas.blog.hu oldalon.