190 éves a Balatonfüredi Kisfaludy Színház
2021. december 07. /

„Mintegy a természet kedvezése által Balatonfüred volt legalkalmasabb színház létrehozására, s Kisfaludy Sándor mihamar felismerte e helynek előnyeit elhagyatottságában is. Azon időben ugyan mivel sem voltak jobbak Balatonfüreden a színházi viszonyok, mint más fürdővidéken vagy
városban, de sehol sem lehetett oly előnyös változást remélni, mint éppen a nevezett fürdőhelyen.” - írta az 1887-es Irodalomtörténeti Közlönyben Váli Béla bölcseleti doktor és újságíró. 1831-ben nyitotta meg kapuit Magyarország harmadik kőszínháza, 6 évvel a Nemzeti Színház felépülte előtt.
– Méltóképpen ünnepeltük meg a kerek évfordulót – mondja Kéri Kitty, színművész, aki tíz éve a Kisfaludy Szín ház igazgatója. – Egész év ben kiváló előadásokkal vártuk nézőinket játszóhelyeinken. No­vem­berben pedig fáklyás felvonulás közepette megkoszorúztuk a színház megmaradt oszlopait a Kiserdőben, majd az Anna Grand Hotelben megidéztük a Magyar hölgy című vígjáték jeleneteit, hiszen e darab premierjével nyitotta meg a Balatonfüredi Színház kapuit.
A Kisfaludy Színház az eltelt 190 év ellenére – legalábbis filozófiájában – semmit sem változott. Komolyan vesszük Kisfaludy Sándor örök­sé­gét, ez az igényesség a védjegyünk, amely miatt ragaszkodunk a minőséghez és olykor a szűkebb közönségrétegeket megszólító ren­dez­vényekhez. Magas színvonalú színházi előadásokat, komoly zenei és nép zenei koncerteket, kortárs és néptáncprodukciókat, irodalmi estet mutatunk be Balatonfüreden, egész évben. Ez az arculat, mely megkülönböztet minket a Balaton partján.
2021-ben például vendégünk volt a Love Letters előadás Hernádi Judittal és Gálffi Lászlóval, valamint Kern András és Bálint András, több mese- és táncelőadás. De a zenéről sem feledkeztünk meg, Dés László és Zorán koncertjei telt házakat vonzottak.
Az adventi időszakban egy látványos Diótörő tánc-show várja a családokat december 9-én, a ze­ne­ba­rátoknak Érdi Tamás zongoraművész koncertjével kedveskedünk, majd szilveszteri Rádiószínház előa­dás­sal búcsúztatjuk az óévet.
2022-re pedig egészséget és minél több színházi találkozást kívánunk nézőinknek.