Koncertek a Budapest Music Centerben – február
2022. február 04. /

Catalan Sounds / Mélodie Gimard
Parázsló, elegáns és ellenállhatatlan: Mélodie Gimard, a francia zongoravirtuóz katalán és kubai muzsikustársaival a flamenco hagyományt ötvözi jazzel és klasszikus zenével. A quintet február 15-ei koncertjéhez Karen Lugo lenyűgöző flamenco tánca társul az Opus színpadán. A tradicionális

és kortárs megközelítést merészen vegyítő Gimard maga is táncos múlt­tal rendelkezik, így saját élményeit szövi bele kompozícióiba, me­lye­ken mind a jondo flamenco, mind pedig a modern előadók hatását felfedezhetjük. El Chozas de Jerez, Manolo Caracol, Moraito, Bebo Val­dés, Ibrahim Maalouf és Tigran Hamasyan zenéje mind-mind a határ­kö­vei Mélodie Gimard heterogén alkotói világának.
Gimard fiatal kora ellenére nemcsak zongorakarrierjében ért el kima­gas­ló eredményeket, de számos nemzetközi fesztivál művészeti veze­tő­jeként is. Bemutatkozó albuma, a Numen (One World Records, 2020) egy fiatal művész véleménynyilvánítási szabadságát képviselte a fla­menc­o hatásával kapcsolatban. Ebben az anyagban mindent zenei nyelv­re fordít le, ami hatást gyakorolt rá, legyen szó helyekről, sza­vak­ról, emberekről, így, a klasszikus és a legkurrensebb zenék ötvözésével meséli el saját történetét, mindvégig szem előtt tartva és perspektívába helyezve a flamenco hagyományt és annak nyelvezetét.

BMC – Opus Jazz Club
02. 15., 20h


Baltazár barátai – Jótékonysági koncert a Baltazár Színházért
2022. február 12-én 19 órától egy sor neves hazai művész tart jótékonysági koncertet a Baltazár Színház javára a Budapest Music Centerben. Az eseményen a színház társulata is színpadra lép majd. A Baltazár Színház 1998-ban alakult, tagjai pedig értelmileg sérült színészek. A társulat immár 24 éve lát el művészi és társadalmi feladatot, hiszen lehetőséget teremt sérült emberek számára, hogy tehetségüket megmutassák, a nézők számára pedig hogy szembesüljenek e tehetséggel. Elkötelezett munkájuk során már sokszor bizonyították, hogy a sérült emberekkel kapcsolatos előítéletek átírhatók: színvonalas előadásaik e tár­sa­dal­mi csoport erejét mutatják meg, és azt, hogyan lesz általuk színesebb és gazdagabb a világ.
Mivel a színház anyagi lehetőségei az utóbbi időben beszűkültek, neves hazai művészek egy csoportja úgy döntött, hogy jótékonysági koncertet tart a társulat javára. A koncerten fellép Baranyay Piroska, Dés László, Fábri Flóra, Földes Gábor, Herczku Ágnes, Jammal, Kalló Zsolt, Károlyi Katalin, Keönch László, Kováts Kriszta, Lukács Miklós, Müller Péter Sziámi, Nikola Parov, Radnóti Róza, Ránki Fülöp, Szakcsi Lakatos Béla, Szirtes Edina Mókus és természetesen a Baltazár színészei is. A műsort Krizsó Szilvia vezeti majd. Ezen az estén minden művész ingyen játszik, és a BMC is támogatja az eseményt. Így a nézők a teljes bevétellel a Baltazár Színházat segítik.

BMC – Koncertterem
02. 12., 19h

Bognár Szilvia Sextet – Születésnapi koncert
Bognár Szilvia – aki február 17-én ezen a koncerten ünnepli születésnapját – a magyarországi nép- és világzene egyik legkeresettebb énekes előadója, számtalan produkció szólistája. Saját formációival ez idáig hat önálló albumot készített a reneszánsz énekektől kezdve a gyerekdalokon keresztül egészen a progresszív világzenéig. A Bognár Szilvia Sextet repertoárjában magyar, cigány, bolgár és görög dalok szó­lal­nak meg egy szokványosnak nem nevezhető felállással, illetve hangszerelésben, hiszen a műsorban három világ – a népzene, a jazz és az indiai klasszikus zene – találkozik. Az alapvetően akusztikus hangzásvilágot és a hagyományos előadásmód természetességét megőrizve, biztonsággal eveznek az eltérő zenei stílusok és a hagyományos dallamok bábelien sokszínű folyamán.
E különlegesnek ígérkező ünnepi alkalommal legkedvesebb számai mellett néhány új dallal jelentkezik a csapat, és – némi nosztalgiázás erejéig – az énekesnő korábbi világzenei formációinak dalai is fel­csen­dül­nek. Mi több, Kányádi, Weöres és Nemes Nagy Ágnes sorainak megzenésítése révén a magukban rejlő gyermeket is előcsalogathatják a közönség soraiban ülők, legyenek akárhány esztendősek is.
[kep3]
BMC – Opus Jazz Club
02. 17., 20h