Augusztus Oklahomában – Móricz Zsigmond Színház
2022. Április 11. /

A Móricz Zsigmond Színház áprilisi nagyszínpadi bemutatója: Tracy Letts: Augusztus Ok­la­ho­má­ban. A fekete komédiát Szikszai Rémusz rendezte.
Ez az oklahomai augusztus különösen forró és feszültségekkel terhes. Beverly Weston, az egykor szép reményekkel indult, alkoholista költő egy hatalmas házban él altatókon és fájdalomcsillapítókon tengődő feleségével, Violettel; életükből már jó ideje valóságosan és képletesen is hiányzik a fény az állandóan besötétített szobákban. Egy nap Be­ver­ly hirtelen eltűnik, senki sem tudja, miért. Rejtélyes eltűnése össze­hoz­za a családot, Violet és három lánya, valamint hozzátartozóik újra egy fedél alatt találják magukat: ez a senki által nem kívánt helyzet pedig számos konfliktust és furcsa találkozást hoz magával; a kény­sze­rű összezártság maga az állandó robbanásveszély. Az anyának és lányainak újra kell gondolniuk kapcsolataikat, és saját élet­ha­zug­sá­gaikkal is szembe kell nézniük, miközben kétségbeesetten próbálnak újabb és újabb túlélő stratégiát, menekülési útvonalat találni. Drog, al­ko­hol, szex, titkolt és nagyon is nyilvánvaló szenvedélyek mind meg­ta­lál­ha­tóak a sajátos, egyszerre abszurd és drámai családtörténetben, melyben virtuóz szellemesség, ta­lá­nyos krimi és szabad szájú, nyers költészet váltja egymást.
A kortárs amerikai szerző, Tracy Letts fekete komédiája 2007-ben elsöprő sikert aratott a Broadwayn, a darab több Tonyés Pulitzer-díjat is nyert; miután a világ számos színpadát bejárta, 2013-ban film készült belőle, Meryl Streep és Julia Roberts főszereplésével. A szarkasztikus humorú, tragikomikus színdarabot Szikszai Rémusz viszi színre, aki legutóbb a Kalucsni című előadást rendezte Nyíregyházán.