Átvehető példák, hasznos ötletek
2022. július 09. /

Egybegyúrni a bemutatott koncepciókat, hogy aztán már csak válogatni kelljen a kiváló ötletek közül. Így foglalható össze a Hangőr Egyesület és a Szolnoki Városfejlesztő Zrt. „Neked írom a koncepciót” című konferenciája, amely az NKA Hangfoglaló Program városi zenei koncepciókra kiírt pályázataira és azok eredményeire fókuszált.

Rozsonits Tamás, a Hangőr Egyesület elnökének köszöntője után Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere nyitotta meg a „Neked írom a koncepciót” című konferenciát június 3-án a TiszapArt moziban. A megyeszékhely első embere felidézte Szolnok könnyűzenei kötődéseit – például a Bergendy együttest –, beszámolt a város nemrég elkészült kulturális és készülői ifjúsági koncepcióiról, illetve utalt arra is: Szolnok eltökélt, hogy elinduljon a következő Európai Kulturális Fővárosa címért, amihez a könnyűzenei koncepció is szükséges. A polgármester után Cselőtei László, az NKA Hang­fog­laló Könnyűzene Támogató Program kollégiumának vezetője kö­szön­tötte az ország több pontjáról érkezett érdeklődőket, kiemelve, hogy a 2014-ben indult program mennyire átfogó rendszert állított fel a hazai könnyűzene segítésére.
A konferenciát Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló Program elindítójának „Zene nélkül mit ér a város?” című előa­dása nyitotta, amelyben felidézte a városi zenei koncepciókra szóló pályázatok megszületését, a 2017-es és 2020-as pályázatokat, valamint az első eredményeket. Rázsi Botond, aki 2010 és 2019 között Eger város alpolgármestere volt, a Hangfoglaló Program városi zenei koncepciókról szóló pályázatához in­spi­rá­ciót adó, 2015-ben elindított Egri Ifjúsági Zenei Programról számolt be. Elmondta: a rendszernek köszönhetően a koronavírus-járványig mintegy 20 millió forintot szétosztva 150 koncert, 60 hangfelvétel, 20 videoklip létrejöttét tudták segíteni. Civil kezdeményezésből önkormányzati program, avagy a debreceni öntevékeny zenei élet fejlesztési koncepciójának evolúciója címmel Süli András, a Campus Fesztivál programigazgatója a cívisváros zenei koncepciójáról számolt be, hangsúlyozva, hogy jelezte: a 2019-ben elkészült koncepció nem a város zenei életének egészére, hanem csak az öntevékeny, amatőr szcénára koncentrált.
Kecskemét zenei koncepciójáról Szénási Pál Bertalan, a Kecskeméti Zenészegylet elnöke számolt be, kiemelve, hogy nagy hangsúlyt fektetettek a zenére vonatkozó nemzetközi és uniós ajánlásokra, a hazai és a helyi jogszabályi környezetre, illetve illeszkedik az integrált városfejlesztési stratégiába. Détári-Lukács Ágnes, a Kossuth Művelődési Központ ügyvezető igazgatója Cegléd város zenei koncepciójáról szóló előadásában elmondta, először nem elemzéseket és stratégiákat kellett felvázolniuk, hanem a komoly-, könnyű- és népzenészekben felgyülemlett, sokszor évtizedes sérelmeket kellett moderálni. A konferenciát Tapasztó Ildikó „Úton – Szolnok Európa Kulturális Főváros 2035” című előadása zárta.
A Hangőr Egyesület és a Szolnoki Városfejlesztő Zrt. közös konferenciáját az egyesület Facebook oldalán élőben is közvetítették, de hamarosan elkészülnek az egyes előadások vágott verziói, amelyek a pop­ta­ni­tas.blog oldalon keresztül is előérhetőek lesznek.