Színház! Szerelem! Szeretem!
– A Vörösmarty Színház 2022/23-as, sokszínű évada

2022. július 11. /

Kihirdette 2022/23-as évadát a székesfehérvári Vörösmarty Színház. Ismét változatos, minden igényt kielégítő műsorral készül az ország egyik leghíresebb társulata.

Csapjunk is a húrok közé, ha már az évadnyitón a Vörösmarty Szín­ház nemhivatalos nemszínészzenekara, a GabiKvArt olyan pompásan muzsikált… Az évadot a Nagyszínpadon októberben Shakespeare Julius Caesarja nyitja. Hogy az eszmék összecsapása után lehet-e embernek maradni – erre Bagó Bertalan rendező keresi a választ a társulattal. Novemberben hazai pályán is bemutatkozik a Játékszínnel koprodukcióban készült Adáshiba, szintén Bagó Bertalan ren­de­zé­sé­ben, Varga Lilivel, Gáspár Sándorral, Kovács Tamással és Imre Krisz­tián­nal. Decemberben könnyedebb vizekre evez a társulat, Forgács Péter rendezi meg a Beatles.hu című zenés ámokfutást a liverpooli gombafejek tündökléséről, nyilván sok-sok zenével. Áprilisban egy ős­be­mu­tatónak ad otthont a fehérvári színház, Totth Benedek A jeru­zsálemi király című kalandtörténete az Aranybulla korába repít majd Horváth Csaba irányításával. Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatója pedig egy cintányéros, cudar operett, a Mágnás Miska lesz, Telihay Péter rendezésében, aki egy egészen új oldaláról vizsgálja meg ezt a remekművet, méghozzá a nők oldaláról.
A Nagyszínpadon emellett egy állati jó családi musical, A vadak ura mutatkozik be, mások mellett a nagy sikerű Fame előadás szereplőivel, valamint a Komáromi Jókai Színház hőskereső története, a Csónak, avagy előttünk a vízözön Bagó Bertalan rendezésében.
A kisszínpadok kínálata ismét rengeteg izgalommal kecsegtet. A Kozák András Stúdióban januárban Albee drámáját Czukor Balázs viszi színpadra Tóth Ildikóval és Sághy Tamással a főszerepekben. A Nem félünk a farkastól egy vérbeli és vérre menő kamaradarab, amelyben egy házaspár minden rejtett indulata és mérge különös módon tör felszínre egy átlagos szombat éjszakán. Tavasszal minden idők legér­de­kesebb hitvitája, Lessing Bölcs Náthánja lesz műsoron Szikora János rendezésében.
A Pelikán Fészekben Lőrincz Zsuzsa rendezi meg a Petőfi rockot fiatalok részvételével. A Vörösmarty Színház kisszínpadán Molnár G. Nóra rendezőként is bemutatkozik: októberben érkezik A nyár Weingarten tollából. Novemberben Szőcs Géza Te mentél át a vízen? zenés (nem)létének ad otthont a Pelikán (rendező: Szabó K. István), januárban pedig jön egy jókedvű musical-revü, a Te édes, de jó vagy, légy más! Lendvai Zoltán rendezésében. Májusban az Odaadó hívetek, Surik című előadás rendezése után ismét Ulickaja-művet visz színpadra Kerkay Rita, ez pedig az Unokám, Benjamin.
A Vörösmarty Színház legnépszerűbb előadásai továbbra is műsoron maradnak: A cégvezető, A Vágy nevű villamos, az Antigone, az Odaadó hívetek, Surik, a Mikve, Az öreg hölgy látogatása, a Szentivánéji álom, a Boeing, Boeing, a Fame, A padlás, a Diótörőcske, a Trianon és Az ember tragédiája 2.0.
Az évadhirdető eseményen Szikora János igazgató bejelentette, hogy a Székesfehérvári Balett Színházzal és az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral közösen a Vörösmarty Színház életre hív egy új, ún. „Hármas” bérletet, amelybe mindhárom székesfehérvári alkotóközösség delegál egy-egy műsort. A színház fennállásának 150. évfordulója kapcsán arról a lelkesítő történetről is beszélt, ami a Vörösmarty Színház építéséhez kötődik. A Vörösmarty Színházat annak idején nem állami pénzből építették, hanem a fehérvári polgárok által alapított részvénytársaság kezdte építeni ezt az épületet. „Ugyanilyen lelkesítő volt az is, amikor elmesélték nekem, hogy amikor a II. világháborúban bombatalálat érte az épületet, és sokáig, évtizedekig a Fő utcán egy romos épület éktelenkedett, akkor újra összefogtak a fehérváriak, és kitalálták, hogy téglajegyeket gyűjtenek: az ezekből összejött pénzből kezdett újra felépülni a színház” – mondta Szikora János, hozzátéve, hogy hasonlóan felemelő volt, amikor néhány évvel ezelőtt elkezdtek pár­to­ló­jegyeket kibocsátani azért, hogy a Pelikán udvarba vezető bejárat, a Pelikán kapu megújulhasson, és a magyar színháztörténet egyik legszebb emlékét őrző épülethez méltó bejáratot kapjon a Pelikán udvar.