Keenlyside és Abdrazakov az OPERA új sorozatában
2022. október 07. /

Sztárestek zongorával címmel hív életre meghitt hangulatú ária- és dalestsorozatot a Magyar Állami Operaház, aminek indításaként 2022. október 16-án Simon Keenlyside, október 30-án pedig Ildar Abdrazakov nyújt válogatást repertoárja gyöngyszemeiből.

Az Andrássy úti Ybl-palota – ahogy azt a legendák szerint a meg­nyi­tón már Ferenc József is megállapította – nem méreteivel, sokkal inkább szépségével emelkedik ki Európa operaházai közül, amit a felújítást követően csakugyan páratlan akusztikai élmény is kísér. A megújult, megvilágításában is közvetlen hangulatú környezet az ária- és dalestek számára is ideális helyszín: pódiumán, pontosabban ze­ne­kari árkának fedelén a szólóénekes szinte a közönségtől körbevéve állhat, a megfelelő zongorakísérettel pedig olyan emlékezetes estet adhat, amelybe a dalirodalom számára legfontosabb opusait éppúgy befűzheti, mint az igen érzékenyen és érzékletesen előadott opera­áriákat.

A különösen elmélyült előadásairól, kidolgozott produkcióiról híres Sir Simon Keenlyside három és fél évtizede számít a nemzetközi operaélet kiemelkedő brit baritonistájának, Nagy ívű pályáján, amit több tucat szerep, valamint megannyi szakmai és kritikai elismerés szegélyez, a dalirodalom mindig is megkülönböztetett helyet foglalt el, aminek szeretetét mestere, az ugyancsak kiváló ausztrál bariton, John Cameron is nagy mértékben táplálta. Az újranyitott Ybl-palota színpadán Keenlyside most a dal műfajához fűződő bensőséges kapcsolatába enged mélyebb betekintést. A műsor első felét Schubert dalköltészetének szenteli a kiváló előadó, míg a szünet után a késő romantika és a 20. század első felének francia és angol szer­zői­nek – Debussy, Duparc, Fauré, Poulenc és Vaughan Williams – mű­vei­ből válogat. Partnere az esten Malcolm Martineau skót zon­go­r­aművész, akit csaknem három évtizedes kapcsolat fűz Keenlyside-hoz, és akivel Schubert és Richard Strauss műveiből is rögzítettek lemezeket.

Bár a baskíriai orosz basszista, Ildar Abdrazakov még csak negyvenes éveinek közepén tart, máris gazdag pályafutást tudhat maga mögött. A parmai Maria Callas Nemzetközi Televíziós Verseny megnyerése után 2001-ben már a Scalában debütált, 2004-ben pedig a New York-i Metropolitan Don Giovanni produkciójában láthatta a közönség, azóta pedig korunk egyik legkeresettebb basszistájának számít, akinek felléptetéséért a világ vezető dalszínházai versengenek. Mindezek tükrében nem kis megtiszteltetést jelent, hogy október 30-án az énekes a Magyar Állami Operaházba is ellátogat.
A koncert első felében Abdrazakov Gergej Szviridov 20. századi orosz zeneszerző Szergej Jeszenyin megzenésített veresiből álló, „Elhagyva Oroszországot” című dalciklusát adja elő, majd a szünet után részleteket ad elő Gounod, Mozart, Rossini és Verdi olyan népszerű operáiból, mint a Don Carlos, a Don Giovanni, a Faust, a Figaro házassága, A sevillai borbély, valamint az Attila, aminek idén nyáron egy koncertszerű előadásán épp Simon Keenlyside-dal közösen lépett fel a londoni Covent Gardenben. Abdrazakov zongorista partnere a georgiai (grúz) Mzia Bachtouridze, aki több mint három éve a milánói Scala korrepetitora, és ebben a minőségében a kortárs operaélet csaknem minden kiválóságával dolgozott már, dalestjein pedig tucatnyi neves operaénekest kísér, köztük a Sztárestek zongorával sorozat részeként 2023 januárjában ismét Budapestre látogató Ramón Vargast is.