Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonja október 15-16-án a Fonóban
2022. október 14. /

Kevés szakma van a világon, amely nem futószalagon termeli termékeit, ahol a mester keze munkája döntő jelentőségű. A Wine & Violin Hegedűkészítők Szalonján hazai hegedű- és vo­nókészítő mesterek mutatkoznak be, az esti koncerteken pedig ismert művészek hegedűjátékát
hallgathatjuk. A kiállított vonós hangszereket kézbe lehet venni, ki lehet próbálni; hegedűk titkai nyílnak meg a látogatók előtt, miközben hazai borászatok nedűit kóstolgathatjuk.
A szalon Faragó-Thököly Márton kanadai születésű magyar he­ge­dű­készítő kezdeményezésére jött létre ezelőtt 12 évvel, azóta minden évben várja a közönséget. Évről évre 10-12 hegedűkészítő mester mu­tat­ja be új hangszerét a kiállítás keretében, idén – másodízben – egy olasz fakereskedő, a világhírű Rivolta családi cég is érkezik a kiállítók közé. Valójában ez egy kiváló alkalom, remek fórum arra, hogy a művész vagy akár a vonós hangszerek iránt érdeklődő laikus látogató találkozzon a hangszerek születésének folyamatával és azokkal a mesterekkel, akiknek a keze nyomán létrejönnek a csodálatos mes­ter­hegedűk.

„Egy hegedű megalkotásához, mint egy jó bor elkészítéséhez, szük­sé­ges a megfelelő alapanyag, a tudás, az elkötelezettség, valamint a szakmánk iránti alázat és tisztelet. Az elkészült hangszerek mind egyediek, a készítők sajátos vonásait hordozzák magukban. Fontos a különböző részletek alapos kidolgozása egy tökéletes tárgy megal­ko­tásához, ami az emberi érzékeket próbálja maximálisan kielégíteni. Ezzel a gondolkozással igyekszünk a magyar hegedűkészítést újra felvirágoztatni. Jöjjenek és találják meg a számukra legmegfelelőbb hangszert és beszélgessenek kötetlenül készítőikkel egy finom bor társaságában!” – Faragó-Thököly Márton
A kiállítás mellett esténként világhírű magyar művészek koncertjeit hallgathatja meg a közönség, idén Lakatos Róbert felvidéki brá­csa­művész Bartók duói nyomán született kortárs duói szólalnak meg a szombat délutáni koncerten, míg este Lajkó Félix szólókoncertje várja az érdeklődőket. A vasárnapi koncerteken a Somogyi Vonósnégyes lép fel, akik a készítők hangszereit szólaltatják meg koncertjükön.
A részletes program a Fonó weboldalán megtalálható.
Fonó Budai Zeneház (XI., Sztregova u. 3.)
www.fono.hu