Kremer 75, Kremerata Baltica 25
2022. november 15. /

Gidon Kremer és kamaraegyüttese, a Kremerata Baltica régóta nagyszerű vendége, partnere és alkotótársa Keller Andrásnak és a Concerto Budapestnek. Ezúttal ráadásul az ünnepeltjeik lesznek Kremerék, hiszen a május 14-15-i koncertek a 75 esztendős hegedűst és zenekarvezetőt, illetve 25
éve működő együttesét köszöntik a Zeneakadémián. Az egybeesés korántsem a véletlen műve, lévén a nagy muzsikus 1997- ben, ötvenedik születésnapján a Kremerata megalapításával „lepte meg” önmagát.

[kep3]

Mindennek jegyében a programban az első koncerten megtalálható lesz a Kremerék számára oly kedves és fontos Alfred Schnittke IV. hegedűversenye, amelynek dedikáltja és legelső megszólaltatója is Gidon Kremer volt 1984-ben. Másnap az ünnepelt művész szólójával Schumann a-moll hegedűversenye szólal majd meg, amelyet Schumann eredetileg csellóra szerzett. A koncertek szünet utáni második felén azután egy hu­sza­dik századi, karcolhatatlan tökélyű remekmű és egy szenvedélyes romantikus kompozíció osztozik majd: a bartóki Zene 1936-ból és az a Dante nyomán készült szimfonikus fantázia 1876-ból, amely a soha véget nem érő szélvihar játékszereként mutatja a kárhozott szerelmespárt, Francesca da Riminit és az ő Paolóját.

Zeneakadémia
05. 14-15., 19.30h