Christopher Nolan elárulta, hol érdemes nézni az Oppenheimert a mozikban
2023. július 17. /

Nolan az Associated Pressnek adott interjújában értekezett a tökéletes ülőhelyről új filmje, a hazai mozikba július 20-tól érkező Oppenheimer promóciós körútján. A monumentális életrajzi drá­mában Cillian Murphy alakítja a címszereplő J. Robert Oppenheimert, aki kollégáival – köztük a
magyar származású Teller Edével és Szilárd Leóval – a Manhattan Terv vezetőjeként az első atomfegyver létrehozásáért volt felelős.
[kep3]
A címben feltett kérdésre valójában nincs univerzális válasz, mert a film típusától is függ az ideális ülőhely. Ha egy filmet a szokásos képmérettel vetítenek, akkor Nolan szeret „egészen elöl ülni, a harmadik sor közepén”. Az extra-széles látószögű IMAX formátumban vetített filmeknél viszont a rendező mindig „a középső sor mögött, egészen középen” ül.
Ez utóbbi magára az Oppenheimerre is vonatkozik, mivel IMAX-re forgatták – ahogy Nolan összes filmjét a 2008-as A sötét lovag óta. A nagy felbontású 70 mm-es filmet használva „a kép élessége, tisztasága és mélysége páratlan” – mondta Nolan az AP-nek. A rendező szerint az IMAX 70 mm-es filmre való forgatással a vászon „eltűnik”, és megkapjuk a 3D érzetét szemüveg nélkül, így teljesen elmerülhetünk a film világában. Nolan hozzátette, hogy az Oppenheimer IMAX formátumban nyújtja a „lehető legjobb élményt”, de természetesen a film digitalizált változatába, amelyet a hagyományos mozikban vetítenek majd, ugyanúgy rengeteg munkát beletettek.
A film berepíti a nézőt abba az izgalmas paradoxonba, amit ez a rejtélyes férfi élt át, kockáztatva, hogy elpusztítja a világot, azért, hogy megmentse azt. A film címszerepét a rendező kedvence színésze, Cillian Murphy alakítja, olyan sztárok mellett, mint Robert Downey Jr., Matt Damon, Emily Blunt, Rami Malek, Florence Pugh, Benny Safdie, Michael Angarano, Josh Hartnett és Kenneth Branagh.