Hold a felhők felett.
– Gróf Vay Péter püspök élete és japán műgyűjtése

2023. július 18. /

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum új időszaki tárlata a mintegy 8000 tárgyat felölelő Japán Gyűjteményből mutat be egy olyan gyűjteményi egységet, amely korábban önállóan még nem volt kiállítva.
A közel 2400 darabos tárgyegyüttes a múzeum egyik legalapvetőbb és legrégibb gyűjteménye, amelyet 1907-ben, állami megbízásból gróf Vay Péter (1863-1948) missziókat látogató püspök vásárolt meg a Szépművészeti Múzeum számára. Gróf Vay élete és működése alig ismert, diplomáciai és misszionárius
[kep3]
tevékenységének számos részletét homály fedi, egyházfi alakját már életében különös legendák fonták körbe. Maga is szenvedélyes gyűjtője volt a japán művészetnek, szakértelmének köszönhetően az általa vásárolt gyűjteménybe kiemelkedő kvalitású tárgyak kerültek be, amelyek a 19-20. század fordulójának jellegzetes japán gyűjteményezési szempontjait is szemléltetik, emellett képet adnak a korabeli gyűjtéstörténetről és szemléletmódról, a főként a világkiállítások közvetítette, Japánnal kapcsolatos európai és monarchiabeli művészeti ismeretekről.

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
2024. 02. 18-ig