Díjnyertes animációs filmen elevenedik meg háború fojtogató közege
2024. június 07. /

Egy igazi különlegesség érkezik a mozikba júniustól az animáció kedvelőinek: a műfaj leg­na­gyobb nemzetközi seregszemléjén, az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon a legjobb filmzene díjával elismert Szirén. A film zenéjét a kultikus jazztrombitás, Eric Truffaz szerezte,
Magyarországon az Anilogue Filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be.
1980, Dél-Irán. Abadan lakói ellenállnak az iraki ostromnak. Omid egy 14 éves fiú, aki úgy dönt, hogy nagyapja házában marad, amíg bátyja haza nem tér a frontról. Egy iraki rakétacsapás után Abadán olaj­met­ropolisza káoszba süllyed. A tizennégy éves Omid, aki ételki­szál­lí­tóként dolgozik, eltűnt bátyját keresi. De hogyan lehet ellenállni háború idején anélkül, hogy fegyvert ragadnál?! Omid felfedez egy elhagyott hajót Abadan kikötőjében. Lehet, hogy végre megtalálta a módját, hogy megmentse szeretteit?
A filmben az animáció szűrőként működik, egészséges távolságot teremt a háború brutalitásától még akkor is, ha a konfliktus feli­dé­zéséhez szükséges volt annak pontos megismerése. Az animáció a metaforikus jeleneteken keresztül közelebb hozhat minket a szereplők érzelmeihez is.
A film főhőse, Omid karizmatikus karakterekkel találkozik, akik mind­annyian különböző álláspontot képviselnek a háborúval kapcsolatban. A film rendezője, Sepideh Farsi em­pá­tiá­val fordul hazájához, Iránhoz, és filmjében kiemeli az iráni nép leleményességét és szabad­ság­vágyát.