Káprázat és csoda – Fővárosi Nagycirkusz
2011. május 12. / Bóta Gábor

A porond helyére 200 ezer literes medencét építettek, hiszen ismét a Fővárosi Nagycirkuszban vendégszerepel, Káprázat és csoda címmel, Yana Sevcsenko orosz együttese. Ezúttal is a vízi cirkusz műfajában jeleskednek, ahogy tették ezt már 2003-ban és 2007-ben is nálunk járva. Akkoriban is kiemelkedő élményt nyújtottak, ahogy most is.

Nem számok puszta egymásutániságáról van szó, hanem egységesen megkomponált műsorról, beleértve a jelmezek, díszletek összességét is. A látvány leginkább, ami lenyűgöző Yana Shanikova rendezésében. Gyakran három szinten zajlanak az események, a vízben, a földön és a levegőben. Inkább cirkuszi elemekkel tarkított revüről van szó, mint olyan világszámok összességéről, melyekkel fesztiválokat lehetne nyerni. A kupolában sok a lengedezés, a látványos elem, párosoktól a tömegjelenetekig, valódi ugrások és sosem látott tornamutatványok helyett. De ahogy például egy igen jól kinéző, meglehetősen látványos kalózhajón valóságos tumultusba tömörülnek a levegőben hintázva a művészek, az impozáns, ha nem is olyan szám, amitől megáll ben­nünk az ütő. A szinkronúszók persze ezalatt produkálják magukat a vízben, fölbukkannak, elmerülnek, más és más alakzatba ren­de­ződ­nek, és különböző táncelemeket a vízen elhelyezkedő szigetecskén is láthatunk. Közben itt-ott folyik, csobog a víz, vagy éppen szökőkútformát ölt, akár fölszökik a kupoláig, ahol szintén valami mutatványt láthatunk.
Ugróköteleznek sokan, mindenféle fantáziadús formában, akár egyszerre többen is, mintha csak jó balhé volna, nagy vehemenciával, játékos örömmel ugrabugrálnak át a kötelek fölött, virgonckodva improvizálnak. Elég gyakran bohócok jönnek be, általában hosszadalmasan csetlenek-botlanak, persze van spriccelés, meg vízbehuppanás, jópofák, de nem különösebben eredetiek, a valóságos látványorgia közepette túl lassúak, leültetik a műsort.
A hatalmas, gömbölyded vagy éppen hosszúkás formájú szappanbuborékok fújása visszatérő attrakció, ahogy a tűzfúvás is igen hatásos vízfüggöny mögött. És persze naná, hogy van fóka-show, játékos, kedves, vicces jószágokkal, amint például összeverik az uszonyukat, mintha tapsolnának, erre mindig bejön a nézők tapsa is. És látható egy vízben tekergőző kígyó meg egy, a vízből a porond peremére lekötözött szájjal kikandikáló, publikumot ijesztgető krokodil. Hogy még ijesztőbb legyen, a száját aztán kioldja az idomár, amikor közösen lubickolnak a vízben. De ez csak egy villanás, röpke kis idegfeszültség, a színes forgatagból, látványos képekből álló, üde műsor a könnyed szórakoztatásra törekszik.