Megújul a Presidance Company
2011. május 23. /

Június 26-án mutatkozik be egy vadonatúj produkcióval a nagyközönségnek az újjáalakult táncegyüttes. A Presidance Company a jövőben több tánctársulatot is menedzselni kíván, de alapfeladatának – a korábbi együttes kiválása után – a frissen végzett, fiatal táncművészekből alakult Új Magyar Táncszínház működtetését tartja.

A társulat új művészeti koncepciója, hogy a társadalom aktuális problémáira érzékenyen reflektáló, sokakat érintő kérdésekről szóló előadásokat hozzon létre, és mindezt népszerű, látványos és szó­ra­koz­ta­tó formában tálalja a közönségnek. Az előadások stílusában rendre megjelennek majd az autentikus néptánc elemei is. Fontos, hogy a magas technikai színvonalú produkciók egy-egy történetet dolgoznak fel, amelyek mondanivalója igazi színházi élményt jelent a nézők számára.
A táncszínház első bemutatója, az Új világ című darab a roma kérdést járja körbe – egy tehetséges fiatal kitörési és asszimilációs kísérleteit nyomon követve. A bemutatóra az Európai Unió soros elnökségének végén, a háromnapos eseménysorozat utolsó napján, június 26-án kerül sor, mivel a magyar elnökség egyik kiemelt fontosságú kérdése a roma ügy, amelyhez a társulat a tánc segítségével kíván kapcsolódni.
A társulat az új évad során tervezi egy, a környezettudatos életfelfogást népszerűsítő koreográfia bemutatását, illetve egy szórakoztatva nevelő gyerekdarab színrevitelét is.
„A művészet eszközrendszerével, a nagy emberi és társadalmi kérdésekre reagálva kívánunk szórakoztatni” – vallja az Új világ előadás koreográfusa, a társulat újdonsült művészeti vezetője, ifj. Zsuráfszky Zoltán, aki fiatal kora ellenére – 2006-ban végzett a Táncművészeti Főiskolán – már négy különböző koreográfusverseny első díját hozta el. A társulat vezetője Baranyai Balázs lett, a menedzseri feladatokat pedig a más műfajokból már jól ismert, a zene és a néptánc ötvözésében, populárisabbá tételében jeleskedő Nagy Tamás látja el.
Az új társulat is folytatja azt a hagyományt, amely révén az elmúlt évben nagycsaládosok százai láthatták ingyenesen a Presidance Company előadásait Budapesten és vidéken egyaránt. Nagylelkű támogatóiknak, szponzoraiknak köszönhetően az együttes szerepelt a 2010-es budapesti úszó, műúszó, műugró és nyíltvizi Európa-bajnokság megnyitóján, a Sportcsillagok Gálaestjén, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) ünnepségén, amely hivatalosan is megnyitotta a sportág világbajnoki sorozatának budapesti döntőjét.
S amikor Belgium az Európai Unió soros elnöke lett, a belga kormány meghívására 2010 júliusában az I Love EU rendezvényen hazánkat – egyedüli magyar meghívottként – a Presidance Company képviselte Brüsszelben.
„A társulat mesterien ötvözi a hagyományos magyar néptánc ko­reo­grá­fiá­ját a modern elemekkel, új kontextusba helyezve a hagyományokat”- írták akkor az eseményről tudósító cikkek. A Presidance tánc­együt­tes­nek – ezzel együtt Magyarországnak is – nagy megtiszteltetést jelentett a brüsszeli meghívás.
A társulat megújult formájában is folytatni kívánja az elődje által megkezdett utat, hogy méltó maradjon az eddig elért sikerekhez.
2011. május 20.