„Az Operafesztivál nagy érvágást kapott”
2011. május 26. / Bóta Gábor

A tavalyi, igencsak megkurtított költségvetéshez képest még sokkal kevesebb lesz a támogatása a „Bartók+Verdi 2011” Miskolci Nemzetközi Operafesztiválnak. Bátor Tamás ügyvezető is kér­dé­ses­nek tartotta, lehet-e vállalni a féllábú, félkezű fesztivált. Reméli azonban, hogy a szűkös anyagiak ellenére igényes, jelentős élménnyel szolgálhatnak a közönségnek.

A tavalyi nemcsak az előadások miatt volt izgalmas Operafesztivál, hanem a Miskolc városát is érintő árvíz miatt is. Ezt tetézte a pénz­el­vo­nás, már a programban szereplő produkciók közül is többet le kellett mondani. Idén, úgy hallom, hogy még a tavalyihoz képest is igencsak megrövidítették a költségvetést.
B. T.: Az elmúlt évhez képest Miskolc városa közel 50%-ot vont el tőlünk. Vagyis tavaly kaptunk 125 millió forintot, az idén csak 68 milliót tudnak adni. A Nemzeti Kulturális Alapnál azt mondták, csoda lesz, ha a tavalyi 100 millió helyett 70 milliót kapunk.

Pedig 2010-ben is már egy igen erősen megkurtított program volt.
B. T.: Így van, sőt, minden évben nehézségeink voltak. Máris le kellett mondanunk produkciókat, mint például az Aidát, A fából faragott ki­rály­fit, valószínűleg nem tudjuk meghívni a zágrábi operaház nagyszerű Falstaffját. A trubadúrból is csak koncertszerű előadás lesz, pedig nem így terveztük.

2009-hez képest körülbelül felére csökkent a költségvetés?
B. T.: A város támogatása 135 millió volt, és majdnem 110 milliót kaptunk az NKA-tól.

Miközben minden drágább lett. Ebből az következik, hogy vagy felére kell csökkenteni a fesztivál idejét, vagy jóval foghíjasabb lesz a program. Netán nívótlanabb, olcsóbb produkciókat vagytok kénytelenek hívni?
B. T.: Az a kérdés, hogy lehet-e vállalni a féllábú, félkezű fesztivált? Meg tudunk-e felelni azoknak az elvárásoknak, amit tőlünk az eddigiek alapján a hazai és a külföldi közönség vár?Az elmúlt évben az Európai Fesztiválok Szövetségének főtitkárasszonya, aki két napig itt járt Brüsszelből, úgy nyilatkozott, hogy Miskolc városa megmutatja Európának, hogyan kell fesztivált csinálni. A nemzetközi sajtóban is meglehetősen kedvező volt a visszhang. Idén úgy néz ki, hogy 48 programunk lesz, a kamarakoncertekkel és egyéb rendezvényekkel együtt. Közülük az egyik legfontosabb Liszt Don Sanche című operája, amit bemutatunk Miskolcon, és ugyanez a produkció 2011 júliusában kétszer Bayreuthban is színre kerül.

Végül is nem gondoltál arra, hogy a méltatlanul szűkös anyagiak miatt nem rendezitek meg a fesztivált?
B. T.: Az Operafesztivál igazán nagy érvágást kapott. Ezt túl kell élnünk. Így is a Bartók Rádió 11 programunkat rögzíti, és a Duna Televízió is több előadásunk felvételét tervezi, mert színvonalas produkcióknak ígérkeznek. Dr. Kriza Ákos, a város polgármestere szerint fontos az Operafesztivál, jövőre és azután is meg kell rendezni, de meg kell nézni a finanszírozás mértéket. Lehet, hogy 2012-ben vissza kell mennünk a kezdetekhez, amikor is 7-8 napos volt a fesztivál. Mind a minisztérium, mind a városvezetés részéről elhangzott, hogy az Operafesztiválra szükség van. A felvetésre hogy kihagyjunk egy évet, a folyamatosságot erősítették, de több pénz nincs. Sajnos hiába van Verdi-év, a gazdag életműből szegényes kínálatunk lesz. Ahhoz viszont ragaszkodunk, hogy A kalóz című operáját hallhassa a közönség. Ez magyarországi ősbemutató lesz. Hiszen 2005 óta a népszerű operák mellett a fesztivál egyik erőssége a kevéssé ismert operák műsorra tűzése. Ezzel hiányt pótolunk. De ezt nemcsak nekem kell megérteni, hanem azoknak is, akik a pénzek elosztásáról rendelkeznek. Szőcs Géza államtitkár úr elmondta, reméli, hogy a civil szféra mellénk áll. Sajnos ez idáig nem állt mellénk, a támogatás mértéke erről a területről elkeserítő.

Mit emelnél ki az idei programból?
B. T.: Szerintem a Galina Vishnevskaya Opera Centre Rigolettó előadása kiváló lesz, ahogy a Nabucco is a Helikon Színházból. Az álarcosbált Selmeczi György vezényletével hozza a Kolozsvári Magyar Opera. A prágai operaház Otellója is szép előadás lehet. Számomra nagyon fontos A kékszakállú herceg vára mellett Thomas Mann–Vajda János Mario és a varázsló című operáinak bemutatója, amiket Kerényi Miklós Gábor rendezett. Szóval remélem, hogy a szűkös anyagiak ellenére igényes, jelentős élménnyel szolgálhatunk a közönségnek.