Magyar Világtalálkozó – Balatonlelle
2011. június 23. /

2011. június 30. és július 3. között a tengeren túli, nyugati és a Kárpát-medencei magyarság kezdeményezésére, négy napos világtalálkozót tartunk az összmagyarság valamennyi korosztályának
részvételével: a közélet, a tudomány, az egyház, a kultúra, a művészet, a gazdaság, a szociális-, a gyermek- és ifjúságvédelmi élet, a civil szervezetek és a sport világának képviselői, a Kárpát-medencei és a távoli országokba szétszéledt magyarok tízezrei számára.

A rendezvény szervezése széles körű összefogással valósul meg, annak a hálózatnak a révén, amely mintegy másfél évtizede építi a kapcsolatokat a Kárpát-medence és a külhoni országokban élő magyarság között. A szervezések élén, a Budapesten működő Szervező Bizottság áll, amelynek elnöke, a rendezvény ötletgazdája, dr. Tanka László.

Főbb közreműködők: Magyarságszolgálati Alapítvány, Magyar Kultúra Alapítvány, Panoráma Világklub, Balatonlelle város Önkormányzata, Közép-Európai Pannon Club, Civil Európa Egyesület, HungARTradició Holding, Kossuth Koszorúja Alapítvány, Regnum Hungaricum Alapítvány, MAGYISZ, BalatonHajózási Zrt., MÁV-Start – és még sokan mások.

A Balaton partján, Balatonlellén, négy napon át, tíz helyszínen, több mint száz program keretében zajlanak az események.

Rendezvényünk célja
1. nemzetközi és társadalmi összefogással, civil módon, minden megkülönböztetéstől mentesen összehívni a magyarságot, közösségeit, szervezeteit szerte a nagyvilágból és a Kárpát-medencéből;
2. határokon átívelő sokszínű és kölcsönös előnyökre építő kapcsolatteremtés és együttműködés a generációk párbeszédeként, a különböző országokban, kultúrákban élő
honfitársaink fesztiválkeretű interaktív találkozóján, a magyar identitás és értékvilág bemutatásával.

A találkozó üzenete
1. egy a nemzet, éljünk a világ bármely pontján, honfitársaink teljesítményeit tekintsük az egyetemes magyar kultúra részének;
2. értékeinket, hagyományainkat őrizzük meg, segítsük egymás törekvéseit, építsük sokoldalú kapcsolatainkat és teremtsünk új értékeket;
3. az összefogásunk és teljesítményeink által legyünk ismertek a világban.

Mottónk: Magyarok a magyarságért!

A Világtalálkozó közönsége kora reggeltől késő éjszakába nyúlóan válogathat a programok között, s a komoly eszmecserék, konferenciák, előadások, a hagyományőrzés értékeinek a bemutatása mellett a szórakozás, a gasztronómia, a sport és a fürdőzés örömeinek is hódolhatnak a jelenlévők. A fesztiválhangulatú találkozón a kultúra, a tudomány, a művészet, a gazdasági élet, a közélet és a sport világának jeles képviselői mutatkoznak be.

Változatos helyszínek
A helyszín a Balaton partjának egyik legszebb és legrégebbi települése: Balatonlelle városa. A programok tíz helyszínen zajlanak:

A Főtéri Rendezvényparkban lesz a megnyitó ünnepség és itt kerülnek sorra a folklór-jellegű zenés, táncos hagyományőrző műsorok. Fellép többek között Demjén Ferenc, Pataki Attila, a Kormorán Együttes, Király Viktor, Galambos Lajos, Tamás Gábor, Keresztes Ildikó, Poór Péter, Szikora Robi, Nagy Bandó András, Mouksa és a Psychedelic Cowboys, Ivan, Kefír, Komáromi Pisti és a Live Band, Dávid Viktória, Éles István, a 4 For Dance.

A Vízparti Tér (szabadstrand) több mint harmincezer négyzetméteres területén jurták és különböző méretű sátrak, faházak fogadják gazdag programkínálattal a szórakozni vágyókat.

A Balatoni Hajózási Zrt. tulajdonában lévő, Vitorláskikötőben a hajózással kapcsolatos programok, bemutatók zajlanak, a mólón pedig elegáns Konferenciahajó várja a Magyarsághíd Konferencia résztvevőit.

A hotel konferenciatermekben rendezik meg Magyar Református Egyházak Tanácskozó Zsinatát, a Nemzetközi Gazdasági, Műszaki és Természettudományos Konferenciát, a Magyar Népfőiskolai Collegium Nemzetközi Közgyűlését, a Nemzetközi Karitatív és Jótékonysági Konferenciát, a Képzőművészek Fórumát.

Rádpusztán, a Szabadidős Centrum és Lovasudvar exkluzív környezete ad otthont a Hungarikumok a nagyvilágban Fórumnak, s a Lakodalom van a mi utcánkban rendezvénynek.

A Szabadtéri Színpadon operettszínházi előadásra, a Művelődési Házban pedig kiállításra kerül sor.

A Sportpályán zajlanak a mérkőzések, a versenyek.

A Római Katolikus Templomban pedig ökumenikus Istentiszteletekre kerül sor.

A Kertmozi ad otthont a különleges magyar filmek, ankétok bemutatóinak.

Állandó programok
– Találka-Tér (Vízparti Tér)
A tér közepén elhelyezett nagysátornál a különböző országokból érkező vendégek standjai fogadják az érdeklődő közönséget. Az Amerikai Egyesült Államok, Kanada,Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Amerika, Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Délvidék, az európai országok magyarjainak standjainál délelőtt 10-től este 10-ig, kétóránként váltakozva, egy-egy érdekes személyiség fogadja az érdeklődőket - részletes program a standoknál.

– Ópusztaszeri jurták világa (Vízparti Tér)
Élő zene, ének, tánc, játék a jurta sátrak előtt elhelyezett szalmabálák, lócák között.
Hagyományőrzés, népművészeti alkotások, festmények, rajzok készítése a helyszínen.
Bemutatók, kiállítások – a külhoni magyarság életéről, munkásságáról folyamatos műsorok.
Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek - beszélgetések, közös dalárda.
Gyerekek mesélnek, verseket, dalokat tanítanak a felnőttek a kisebbeknek, és együtt festik le a Balatont.
Hun ételek kóstolója – Ceybert Róbert és Nyers Csaba hagyományőrző gasztronómiai bemutatója.

– Gyermekprogramok (Vízparti Tér, Főtéri Rendezvénypark, Vitorláskikötő, Rádpusztai Lovasudvar)
A legfiatalabb korosztályt a Balaton partjától néhány méterre egy kis vidámpark, kalandpark, vízi-versengések, vetélkedők, egyéb programok várják, az óriáscsúszda közelében, ahol egy
jurta sátorban kézműves hanem foglalkozásokat is tartunk a számukra.
A Főtéri Színpadon lesz Gyermek Ki mit tud?, Bábszínház, neves előadóművészek műsorai, zene, tánc, közös játék. Ellátogathatnak szervezett program keretében a Rádpusztai Lovasudvarba, ahol az Állatsimogatóban a lovak és pónik mellett, szürkemarhákkal, rackajuhokkal, szamarakkal találkozhatnak. Igény szerint – felnőttekkel együtt- sétahajózást, kiránduló túrákat szervezünk a részükre és kipróbálhatják az együtt evezés örömét is a Sárkányhajóban, továbbá jó idő esetén a Hőlégballonnal is felrepülhetnek a magasba.

– Lovagi tornák, harcászati bemutatók, íjászok, sólyomreptetés (Vízparti Tér, Rádpusztai Lovasudvar, Balatonlellei Sportcentrum.)
A Világtalálkozón kerül sorra az első Nemzeti Lovagi Torna Bajnokság, amely egyben kvalifikációs verseny a 2012-re szerveződő világbajnokságra.
A verseny kategóriái: könnyített páncélzatú és fegyverzetű, melegvérű lovakkal; könnyített páncélzatú, éles fegyverzetű, melegvérű lovakkal; nehéz páncélzatú, éles fegyverzetű, hidegvérű lovakkal (mesterkategória).
A találkozó helyszínein gyalogos harci bemutatók, lovas, íjász programok és ügyességi versenyek szórakoztatják a közönséget.

– Kárpát-medence konyhái, a Magyar Ízek Utcája, a Hungarikum Falu, a Bor és Pálinka Falu
Ételeink, italaink minőségi ízeivel gondoskodunk a remek hangulatról, melyet a Kárpát-medence régióinak színes kultúrája biztosít. Serpenyős ételek, bográcsok, grill ételek, ökörsütés, malacsütés, hun ételek, halételek. Néhány finomság ízelítőül: kolozsvári töltött káposzta, rakott túrós puliszka, faszénen készült sült, dödölle, prósza, hortobágyi aprópecsenye, sztrapacska, káposztás trepanka, zalai lepény…

Világkonyha: egy korszerűen berendezett konyha áll rendelkezésére azon külföldi honfitársaink részére, akik szeretnék a nyilvánosság előtt elkészíteni, bemutatni és megkóstoltatni országuk gasztronómiai specialitásait. Közönségdíj: a vendéglátósok ételeit és italait a látogatók értékelik és a legjobb helyezett díjat nyer. Bemutatót tartanak a Benke László által vezetett Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend tagjai.

A MÁV-Start Zrt. 50 százalékos kedvezményt nyújt a Világtalálkozóra utazóknak.
Részletes program és bővebb információ:
www.vilagtalalkozo.hu; E-mail: iroda@vilagtalalkozo.hu