Több mint színházi élmény – I love Budapesti Nyári Fesztivál
2011. július 01. / TV

Pörgős, dinamikus, fáradhatatlan, akárcsak az igazgatásával immár nyolcadik éve működő Budapesti Nyári Fesztivál. A Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Bán Teodóra emlékszik, amikor 12 éves balett-növendékként a Margitszigeten lépett fel

A mosoly országában kínai kislányként. Ma szinte ugyanolyan állapotban van a színpad hátsó kiszolgáló része, mint annak idején. Voltak ugyan toldozások-foldozások, született is megvalósíthatósági tanulmány a felújításra, ami forrás és szándék híján sajnos a mai napig nem kezdődött el. Bán Teodóra bízik abban, hogy még az ő igaz­ga­tó­sá­ga alatt lehetősége lesz a beruházást beindítani, amelynek ered­mé­nyeként a páratlan adottságú Margitszigeti Szabadtéri Színpad Bu­da­pest emblematikus helyszínévé válhat.

Zárnak a kőszínházak, nyitnak a szabadtérik. Utóbbi helyszíneken örök­zöld téma a szeszélyes időjárás. Tavaly átvitt értelemben el­vo­nul­tak a viharfellegek a Városmajori Szabadtéri Színpad felől, ugyanis jöhet eső, szél, a fedett tér megvédi a közönséget és a játszókat is. Idén pedig a Margitszigeti Szabadtéri Színpad közönséget fogadó udvara kap esztétikus mobilfedést.
B. T.: A színházban természetesen a néző az első, érte történik minden, az a fontos, hogy ő jól érezze magát, jó előadást lásson, s közben a komfortigényét is kielégítsük. A szabadtéri színházaknak még fokozottabban kell gondoskodni arról, hogy megfelelő környezetben fogadhassák a közönséget. Az elmúlt évek szangvinikus időjárása a sok csapadékkal, a váratlanul érkező változásokkal arra ösztönözött minket is, hogy megoldást találjunk. A Városmajori Színpad fedése nagyon jól sikerült, olyan kompakt érzést nyújt, mint Thália szentélyében ülnénk, még az akusztikának is jót tett. Szabadtéren vagyunk, mégsem kell esőnapokat tartani. A Margitszigeten a közönség továbbra is a lombok között, a csillagos ég alatt élvezheti az előadásokat, ám ha egy zápor miatt nem tudunk időben kezdeni, fedett helyen, kényelmes fotelekben, székeken üldögélve, kiállítást nézegetve várhatja meg a kezdést, ugyanis az idén 100 éves műemlék Víztorony kerengője a környezetbe illő mobilfedést kapott.

Milyen újdonságokat, illetve korábbi sikerdarabokat láthatunk az idén?
B. T.: A pár hetes nyári fesztiválokkal szemben a Budapest Nyári Fesztivál három hónapon keresztül közel száz programot kínál. Élve a műfaji sokszínűséggel, a helyszínek és a nézők igénye határozza meg, milyen típusú produkciók láthatók a fesztivál két színpadán és egyéb helyszínein. A margitszigeti nagyszínpad a látványos, zenés nagyszínházi produkciók bemutatójának, külföldi és hazai pop-rock sztárok, tánc- és folklóregyüttesek fellépésének ideális színhelye. A kisebb befogadóképességű Városmajori Színpad a kisebb, elsősorban zenés, prózai és gyerekelőadások otthona. A margitszigeti programok között kihagyhatatlan az európai turnéján lévő, a Mátrix 2. zenekaraként is ismert, világhírű Gocoo japán ütőzenekar június 7-i koncertje. Június 10-én a Mindörökké Liszt! sorozat első estjén Edvin Marton hegedűművész és sztárvendégei – Fülei Balász zongoraművész és Janicsák Veca énekesnő – lépnek fel a 120 tagúra bővített Szent István Király Szimfonikus Zenekarral. A show-koncerten a klasszikustól a popig, zongorán, hegedűn és énekhangon csendülnek fel a magukkal ragadó dallamok. A Liszt-sorozat része a Városmajorban Vásáry Tamás karmester-zongoraművész és a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar koncertje, a tavalyi óriási siker folytatásként idén is jótékony céllal rendezzük meg. Minden idők legnépszerűbb musicalje, A nyomorultak négy alkalommal lesz látható a Margitszigeten parádés szereposztásban, Jean Valjean szerepében Feke Pállal és Egyházi Gézával, a további szerepekben többek között Miller Zoltánnal, Puskás Petivel, Koós Rékával, Mahó Andreával, Kentaur díszletével, Korcsmáros György rendezésében.

Mi lesz az idei saját premier?
B. T.: Egy igazi kihívás, az Operaházzal és a debreceni Csokonai Színházzal együtt mutatjuk be Kodály Háry János című daljátékát a Margitszigeten. Vidnyánszky Attila rendezőnek az a szándéka, hogy a dalmű eredeti formájában kerüljön a nézők elé, elsősorban az érdekli, hogyan fogadja a ma közönsége Háry történetét, az eredeti forrásból származó, csodálatos dallamokat. Színre kerül továbbá a Szegedi Kortárs Balett Carmina Burana táncjátéka, a 3. éve nagy sikerrel játszott az Egy bohém rapszódiája című Freddie Mercury-dramatikuskoncert Tóth Verával, Tóth Gabival, Serbán Attilával, Puskás Petivel, a tavaly nagy sikerrel bemutatott Szomor György–Miklós Tibor-musical, a Robin Hood Kovács Áron címszereplésével, Forgács Péterrel, Gesztesi Károllyal, Hajdu Steve-vel, Andrádi Zsanettel a főbb szerepekben. A 60 éves Magyar Állami Népi Együttes különleges gálával, az Ecseri lakodalmas felújításával ünnepel.

A városmajori szezonban idén megint „Pest Budára költözik”?
B. T.: Idén a Magyar Színház négy előadását – Feleségem története, La Mancha lovagja, Arzén és levendula, Osztrigás Mici – láthatják a nézők. Két operett-bemutatónk is lesz: A cigányprímás és a Lili bárónő. De jön a Győri Nemzeti Színház A tizedes meg a többiek előadása, lesz A muzsika hangja, Ének az esőben. A kínálat is példázza, a nyár nem arról szól, hogy megváltsuk a világot, hanem hogy folyamatos programkínálattal színvonalas, jó szórakozást nyújtsunk a vendégeknek.

Mikor indul a szezon?
B. T.: Június 4-én a debütál a Margitszigeten, a fedett kerengőben a Jazzy Tower jazz-koncertek sorozat, amely összesen négy koncertet kínálva ígér kellemes kikapcsolódást, majd hajnalig tartó DJ-partit a fiataloknak és a középkorosztálynak, többek között Majsai Gábor és Király Viktor fellépésével. Az évek óta jól bejáratott szlogenünk – Több mint színház: élmény! – mellett az idei üzenetünk, az I love Budapesti Nyári Fesztivál, illetve az I love Margitsziget, az egész fesztivál meleg, piros, szeretetteljes hangulatát próbálja közvetíteni. A BNyF keretében ingyenes tematikus programsorozataink is helyet kaptak, melyek a színházak környezetére épülnek. A margitszigeti nagyszínpad udvarán áll az ország legnagyobb, idén százéves műemlék víztornya, pár lépésre találhatók a Szent Margit-romok, a Premontrei kápolna, a kisállatkert, a rózsakert. Mint vezetőnek úgy gondolom, élni kell a környeztünk adta lehetőséggel, felelősségünk, hogy odafigyeljünk ezekre a történeti-természeti értékekre. Idén valamennyi fesztivál-helyszín bevonásával a gyerekeknek, családoknak komplex programot kínálunk szombat-vasárnaponként: a szigeten lesz ökolábnyom-keresés vezetővel, barangolás, sportos együttlétek, interaktív meseszínpad, bibliai történetek, reneszánsz délelőttök. Színházi hajójáratunk az esti előadásosokra és a hétvégi programokra is szállítja vendégeinket. Az Aludjon Budapesten színházjeggyel! ösztönző program keretében a két margitszigeti szállodában, valamint a Városmajor melletti Budapest körszállóban kedvezménnyel éjszakázhatnak vendégeink, mindenkit csábítunk és marasztalunk itt, Budapesten. A friss Budapest Kártya előnyeit kihasználva a nézők kedvezményesen vásárolhatnak színházjegyet előadásainkra. Lényeges, hogy mindenki jól érezze magát nálunk, célunk, hogy a külföldi vendégek mellett a hazai turisták is Budapestre jöjjenek. Ez a legfontosabb üzenete a Budapesti Nyári Fesztiválnak, olyan helyszínekkel, produkciókkal, amelyek csak nálunk láthatók, élvezhetők.