Bridging Europe - Európai Hidak – 2013. szeptember 11–19.
2013. szeptember 10. /

A Budapesti Fesztiválzenekar 2013-ban ünnepli harmincadik születésnapját. A zenekar – amelyet a kritikusok a világ legjobb 10 komolyzenei együttese közé választottak – egyik legjellegzetesebb tulajdonsága a kísérletezés, az új koncertformák meghonosítása.
Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója szerint nagy érték ez az újító szellem, ami az együttest a legérdekesebb kísérletező laboratóriumok közé emelte. A cél természetesen mindig ugyanaz: eljuttatni a zenét az emberekhez.
Nincs ez másképp a Bridging Europe - Európai Hidak nevű fesztivál esetében sem. Az elmúlt nyolc évben a zenekar a rendkívül sikeres Mahler Ünneppel kezdte az évadot, de idén a Művészetek Palotájával együttműködve egy új fesztiválsorozattal bővíti repertoárját.
Fischer Iván egy korábbi interjúban úgy fogalmazott, hogy a fesztivál célja az, hogy a kultúráján keresztül egy-egy európai országot mutassunk be. „Azt szeretném, hogy Európával ne csak a politikusok foglalkozzanak, hanem a művészek is. Mindent meg kell tennünk, hogy az európai emberek, népek, nemzetek többet tudjanak egy­más­ról, közelebb kerüljenek egymáshoz, hogy ne csupán üres klisék él­je­nek bennük egymásról, hanem valóban megtudjanak valamit a másik országról.”
A választás az első alkalommal a cseh kultúrára esett, amely hihetetlenül gazdag és Magyarországon sajnos kevésbé ismert.
A fesztivál és egyben a Budapesti Fesztiválzenekar harmincadik, jubileumi évadának nyitóeseménye Hans Krása Brundibár című gyermekoperája lesz szeptember 11-én. „Hatvan éve játszottuk ezt az operát Theresienstadtban. Csak kevesen maradtunk életben. De amikor a Brundibárt játszottuk, megfeledkeztünk róla, hol vagyunk, elfelejtettük minden bajunkat. A zene, a művészet, jó tanárok és barátok – ezek jelentették a túlélés reményét” – így emlékezett vissza 2005-ben Ela Weissberger, aki a koncentrációs táborban rendezett előadások némelyikén tizenegy éves kislányként a Cica szerepét alakította.
Szeptember 13. és 17. között a Budapesti Fesztiválzenekar a komoly és ismeretlen Dvorákot mutatja be a budapesti közönségnek. 13–14-én Dvorák mesterművét, a Rekviemet vezényli Fischer Iván; a mise előadásában olyan világhírű énekesek, mint Juliane Banse és Jolana Fogasová is közreműködnek. Szeptember 15-én és 17-én a BFZ a Szláv táncok és a 8. szimfónia mellett a g-moll zongoraversenyt, a Hamupipőke-sorsra jutott Dvorák-darabot is megszólaltatja. A zongoraverseny ugyanis mindmáig ritkán játszott darabja a hangversenytermeknek. „Megmentésére” több kísérlet is történt, két nagy cseh zongoraművész, Vilém Kurz, később pedig Rudolf Firkusny retusokkal igyekezett kiemelni a zongoraszólamot, így próbálva egyengetni a mű útját. Szvjatoszlav Richter rehabilitálta és népszerűsítette az eredeti változatot, amely ma kezdi elfoglalni méltó helyét a hangversenytermekben.
Szeptember 18-án az ugyancsak világhírű Nicholas McGegan és Dominique Labelle közreműködésével a cseh barokk legkülönlegesebb szerzőinek műveit hallhatja a Fesztiválszínház közönsége. Szeptember 19-én pedig a „Csúcsforgalom az égi utakon, a Nyolc tétel legyezőre és …a szíved megáll …folytatod az írást”: korunk cseh muzsikája következik; Peter Vrábel vezényletével a jelen zenéjével zárul a cseh kultúrát bemutató Bridging Europe - Európai Hidak fesztivál.
További információ és jegyvásárlás: www.bfz.hu