Decemberi bemutatók a Nemzeti Táncszínházban
2014. december 05. /

Erotika, szabadságvágy, szertelen mese és egy gyilkosság estéje – e témák bontakoznak ki mélyebben a Nemzeti Táncszínház decemberi bemutatóin. Feledi János koreográfus a Psychével,
a Háromszék Táncegyüttes A tékozló fiúval, a GG Tánc Eger Szaffi meséjével, míg a PR-Evolution, ko­pro­duk­ció­ban a Pécsi Balettel, a GG Tánc Egerrel és a Miskolci Balettel, állítja táncszínpadra P. P. Pasolini meggyilkolásának estéjét Nemes Zsófia koreográfiájában, Szemán Béla rendezésében. Pasolinit Szakály György Kossuth-, Liszt-díjas, Érdemes és Kiváló művész alakítja.

Feledi János - Feledi Project – Psyché (18)
Weöres Sándor Psyché című műve ihlette Feledi János új ko­reo­grá­fiá­ját, amelyet december 3-án láthat a MOM Kupolatermének közönsége 19 órától. A táncelőadás egy különös és féktelen szabadságvággyal megáldott nő kétségbeesett küzdelmét mutatja be a szerelem és az élet teljességéért. A NŐ sorsa, hogy testi és lelki szenvedélyének, szerelmének tárgyát, beteljesülését csak két különböző férfiben képes megtalálni! Ez hová vezethet? Az intim atmoszférájú est főszerepét Krausz Aliz táncolja, partnerei pedig Bajári Levente, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosa és Feledi János táncművész-koreográfus.

Háromszék Táncegyüttes – A tékozló fiú
December 9-én a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában tartja budapesti bemutatóját a Háromszék Táncegyüttes A tékozló fiú című sorsjátékával.
Mindenkinek más és más pillanatban jön el a felismerés, hogy az ember legbelsőbb igénye mégis a pénzzel megfizethetetlen apai-nagyapai örökség, amely többé tehet bennünket egyszerű fogyasztónál, statisztikai adatnál, lélektelen költségvetési tételnél. Hitünk szerint ez a tiszta forrásból származó eredeti kultúra tesz minket többé, ez emelte ki az embert az állatsorból, ez tartotta a reményt a történelem túlkapásainak idején, és ez emelhet ki újra a fogyasztói társadalom lélektelen hajtásából. Hogy ismét hazatalálhassunk. Hiszen, Pilinszky szavaival élve, „Valamennyien tékozló fiúk vagyunk, azzal a különbséggel, hogy egyesek az atyai háztól eltávolodó, míg mások már a visszavezető úton járnak.” Az est rendező-koreográfusa Ivácson László.

PR-Evolution Dance Company – P.P.Pasoliniproject (18)
Pier Paolo Pasolini, vagy ahogy a világ leginkább ismeri, P. P. P., a huszadik század olasz művészetének kiemelkedő alakja, egyben az egyetemes művészet géniusza. Bolognában született 1922. március 5-én. Író, költő, újságíró, nyelvész, festő, teoretikus és filmrendező. Számtalan nagy sikerű és nagy hatású könyv és film szerzője, rendezője, akit az 1975. november elsejéről másodikára virradó éjszakán gyilkoltak meg a Róma melletti Ostia településen. Mindössze 53 éves volt. A Nemes Zsófia koreográfiájában és Szemán Béla rendezésében színpadra állított előadás ennek az éjszakának a története. A mindenszenteket és a halottak napját összekötő misztikus csillagtalanság. Végzetes sötétség Ostia (áldozati ostya) egyik lepusztult, elhagyott, poros útján, a repülőtér mellett. Csak egyetlen pillanat. A végső levegővétel. Amikor Pier Paolo Pasolini szembenéz gyilkosával a rámért halálos ütés előtt. Mielőtt lecsap a 17 éves Pelosi, a „Béka”. Ekkor értelmet nyer mindaz, ami megelőzte ezt a pillanatot. Az élet.
A PR-Evolution Dance Company előadása a Pécsi Balett, a GG Tánc Eger, a Miskolci Balett és a Nemzeti Táncszínház együttműködésével jött létre. Főszerepben Szakály György Kossuth-, Liszt-díjas, Érdemes és Kiváló művész lép a Marczi Közösségi Tér színpadára.
GG Tánc Eger és Dunaújvárosi Bartók Táncszínház – Szaffi
December 17-én 10.30-kor tartja a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában a GG Tánc Eger és a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház közös, gyermekek számára készült táncelőadása, a Szaffi budapesti premierjét.
Mikszáth Kálmán szavaival élve, a Szaffi egy „Fantasztikus, szertelen mese”. Egy olyan szerelmes mese, mely a kincskeresésről szól. A talmi és a valódi értékek megtalálásáról, ezek felismeréséről, egy csipet varázslattal, egy maréknyi humorral és nem kevés érzelemmel fűszerezve. Jókai Mór műve a mai közönség számára leginkább Dargay Attila és Romhányi József örökifjú rajzfilmjeként vált ismertté, mely rabul ejti mind a gyerekek, mind a gyermeklelkű felnőttek képzeletét. A GG Tánc Eger és a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház közös produkciója újszerű megközelítésben kívánja megjeleníteni a történetet: a tánc varázsán keresztül. Koreográfus: Vári Bertalan és Topolánszky Tamás.

[kep3]