Credo – Farkas Dénes kiállítása
2014. december 08. /

Ötéves a Molnár Ani Galéria – születésnapját az idei Velencei Biennále Észt Pavilonjában kiállító Farkas Dénessel ünnepli meg. A budapesti születésű, Tallinnban élő művész a Fugában már tavaly ősszel bemutatkozott a hazai közönségnek, ám a közvélemény és a szaksajtó csak a biennálés
szereplése kapcsán figyelt fel rá. Bár grafika és fotó szakokon végzett, leginkább az installáció műfajában alkot; munkái Joseph Kosuth konceptuális művészetfelfogásának hatását mutatják. Installációi többnyire a nyelv, a kommunikáció, a logika és a filozófia kérdéskörei köré összpontosulnak: a Biennálén kiállított munkájában például Bruce Duffy 1987-es The World As I Found It című, Wittgenstein valódi életrajzi adatait is felhasználó, fiktív regényét cincálta darabjaira.
A Molnár Ani Galéria kiállítóterére tervezett Credo a hit és a vallás témájával foglalkozik, ám a fogalmakat Farkas a nem hívő aspektusából vizsgálja. Munkájának fókuszában Isaac Asimov 1982-es On Science and The Bible című interjúja áll, amelyben az azóta szállóigévé vált asimovi mondat is elhangzik: „Megfelelően olvasva a Biblia a valaha létezett legerősebb érv az ateizmus mellett.” Korábbi munkamódszeréhez hasonlóan Farkas az egyes mondatokat az eredeti kontextusból kiragadva, újrarendezve használja fel, majd ezeket egészíti ki saját készítésű fotóival, hogy általuk a kiállítótérben egy önálló történet kerekedjen ki. A téma kapcsán felmerülő, mindenkit nyugtalanító kérdések nyitottak maradnak: Farkas Dénes konkrét válaszok helyett művével még inkább elmélyíti az ember kétségeit.

[kep3]

Molnár Ani Galéria (VIII., Bródy S. u. 22.)
02. 07-ig