Bemutatkozó kártyák
2014. december 08. /

A sajátos, figyelemfelkeltő kiállítás címe Adrian Piper első generációs, amerikai konceptuális művész „bemutatkozó kártyáit” idézi, aki több akciójában is szembeszállt a társadalom mindent átható rasszizmusával. Bemutatkozó kártyáival arra buzdított, hogy mindenki

vegye saját kezébe a rasszizmussal való konfrontációt. A bemutatkozó kártya a mai névjegykártya elődje volt, olyan társadalmi konvenció, amely egyszerre jelentett felhívást, bemutatkozást és kommunikációs eszközt. A tárlat minden darabja ilyen szimbolikus bemutatkozó kártyaként szolgál – felhívja a figyelmet a romák társadalmi, kulturális és területi szegregációjára.
A kiállítás kurátorai roma és nem roma európai művészeket kértek fel együttműködésre. Az alkotások mindegyike, fogalmi és médiumbeli változatosságuk ellenére, amolyan politikai tettként funkcionál, ideig­le­ne­sen átruházva a cselekvés képességét az emberekről a művészetre, hogy erősítse az együttműködést és a társadalmi igazságosságot. A kiállított tárgyak között vannak mailart-munkák, vallomások, vi­deo­per­for­manszok és digitális kollázsok is.

Gallery 8 – Roma Kortárs Művészeti Tér (VIII., Mátyás tér 13.)
02. 20-ig