Tízéves a Magyar Borok Bálja
2015. november 05. /

A Magyar Borok Bálja, a magyar bor ünnepe, immár egy évtizede tekinti feladatának a magas minőségű hazai borok prémium körülmények közötti megjelenítését. A báli szezon eseményei közül is ezáltal emelkedik ki, hiszen vendégei között üdvözölheti a hazai borászközösség krémjét, itt kerül átadásra a pénzjutalommal járó Gál Tibor Emlékdíj, a hétfogásos báli menüt hozzá illő, válogatott borok kísérik, és a vacsorát követően további negyven tétel megkóstolására nyílik lehetőségük a vendégeknek.

Az eseményt szervező Winelovers csoport úgy állította össze a menüt kísérő borsort, hogy megjelenítse azokat a főbb bortípusokat, amely bemutatják a hazai borkultúra sokszínűségét. Így kerül a poharakba tradicionális készítésű pezsgő, furmint, olaszrizling, kékfrankos, vörös házasítás és tokaji aszú. 2015-ben a bál vendégbora a kadarka lesz.

Következzen néhány tétel az idei borsorból!

Garamvári Szőlőbirtok – Vincent Tokaji Furmint Brut
A tradicionális készítésű pezsgő alapanyaga a Tokaji borvidékről szár­ma­zó furmint. A 2011-es évjáratú bort huszonnyolc hónapig érlelték seprőn. A frissen degorzsált tétel a budafoki pezsgő­pin­cészet­ben született meg, amelyet az 1897-es alapítású Palugyai pincében hozott létre a Garamvári család.

Szent Tamás – Mád Furmint 2013
A pincészet Mád sorozatának első tagja volt a furmint, melynek célja, hogy a borvidék egyik legfontosabb szőlőfajtájára jellemző szerkezet és aromatika mellett megjelenítse a település határában húzódó ül­tet­vé­nyek ásványos karakterét. A bort a letisztult végeredmény elérése érdekében acéltartályban er­jesz­tették.




Dúzsi Tamás Pincéje – Szekszárdi Kadarka 2011
Kadarka, amely a Nagy Bödőről, Szekszárd keleti részéből származik. A bakművelésű ültetvény kora nyolcvan-száz év. A fermentáció nagy fakádban, nyílt erjesztéssel zajlott, ezt követően került nagy ászokhordóba a bor az érleléshez. A 2013. szeptemberi letöltést követően palackban érett a kadarka, amely kiemelten fontos szőlőfajtának számít a Szekszárdi borvidéken.

Takler Pince – Szekszárdi Kékfrankos Reserve 2012
E kékfrankos alapanyaga főként idősebb tőkékről származik, amelyeknek a Görögszó-, a Szenta-völgy-, a Gurovica-, a Strázsahegy- és a Decsi-hegy-dűlők adnak otthont. A szigorúan válogatott termésből tizen­négy hónapig tartó, ötszáz literes, új magyar tölgyfahordóban zajló érlelést követően született meg ez a komoly kékfrankos.

Gere Attila Pincészete – Kopar 2011
A pincészet ikonikus házasítása Villány és egész Magyarország egyik legismertebb bormárkája. A 2011-es évjárat 50% cabernet franc-ra épül, amelyet 40% merlot és 10% cabernet sauvignon egészít ki. A vörös házasítás érlelése 16 hónapig tartott, 60%-ban új barrique-ban és 40%-ban nagy ászokhordóban.

Disznókő – Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2006
A 2006-os évjárat szerte az országban kiemelkedőnek számított. Öröm, hogy ilyen időtávból is be­mu­tat­hat­ják olyan minőségében, amelyre csak a tokaji aszú képes. A Disznókő Szőlőbirtok gyönyörű indián nyárról és napsütéses őszről számol be, amely lehetővé tette számukra a kifogástalan aszúszemek begyűjtését.

Az eseménynek 2015. február 21-én az Intercontinental Budapest ad otthont.
További információk: borbal.hu