Nők Magyarországon 2. – Fábián Évi kiállítása
2015. március 06. /

Fábián Évi első Nők Magyarországon kiállítása 2004 őszén nyílt meg a Magyarországi Németek Háza kiállítótermében – újabb három év múlva 88 portrét jelentetett meg az anyagból, mely mostanra majd’ 100 felvétellel bővült. „Fotósként rengeteg fotóalbumot nézegettem, főleg a

portré érdekelt – meséli. – A portréalbumokat általában valamilyen témára fűzik fel. Sikeres sportolók, korszakalkotó politikusok, híres színészek stb. Feltűnt azonban, hogy az ilyen albumokban a nők alulreprezentáltak. Kivéve, ha a szépség a téma. Úgy éreztem, hogy ez kiegyensúlyozatlan, hiszen rengeteg nő alakított nagyot, bármilyen szakmáról is legyen szó. Eldöntöttem, hogy én olyan nőket fogok fényképezni, akik a saját területükön értékteremtők.”
Legújabb képei műtermi körülményekből kilépve ragadják meg a portréfotózásban rejlő lehetőségeket. A környezetábrázolás bevonása és a modellekkel kialakított személyes kapcsolat nagy távlatokat nyitott Évi előtt: képes az egyéniség érzékletes, pontos meg­je­le­ní­té­sé­re. A portrék mellett ezúttal városképeiből is látható egy válogatás – a különleges nők mellett arcot adva többek között Vietnamnak, Chi­lé­nek, Perunak, Argentínának, Mexikónak és Mongóliának.

Cultris Galéria (Örkény István Könyvesbolt, XIII., Szent István krt. 26.)
03. 28-ig