Asszonysorsok – Az ébredés / A magányos asszony
2015. Április 10. /

Napjaink egyik legégetőbb társadalmi gondja – szinte világjelenség – a család felbomlása. Az emancipációs mozgalmaknak ez ellen a tendencia ellen kellene küzdeniük, nem pedig

szélsőséges álláspontokat képviselniük. A nőnek és a férfinak más-más a feladata, ami egyrészt a hagyományokból, másrészt új helyzetekből fakad. Ez nem történhet válságok nélkül. A nő ki­szol­gál­ta|wtott­sága az elmúlt évtizedekben nemigen változott, a családon be­lü­li erőszak felerősödött, Ma­gyar­or­szá­gon különösen.
Dario Fo, Nobel-díjas író fe­le­sé­gé­vel, Franca Rame színésznővel közösen írt drámafüzérében „csak” nők szerepelnek: elrontott életű a­nyák vagy „szexuális rab­szol­ga­ság­ban” élő, megalázott fe­le­sé­gek. Ezekben a mini-mo­no­drá­mák­ban férfiak nem jelennek meg a színen, a háttérben mégis állandóan, mindenütt ott vannak. Vagyis legalább annyira szereplői a darabnak, mint a színen lévő nők. A napi robot fogságában élő anyák, a bezártság, a totális kiszolgáltatottság és a felszabadulás drámáit látjuk. Az ébredés című monodrámát Bognár Anita, míg A magányos asszony címűt Szalay Marianna adja elő. Játéktér-jelmez-rendező: Cserje Zsuzsa.

Sanyi és Aranka Színház (IX., Mátyás u. 9.)
03. 05., 20h