Jézus Krisztus szupersztár
2015. Április 11. /

Monumentális díszletben, rendkívül friss, látványos koreográfiával állította színpadra A. L. Webber egyik legjelentősebb rockoperáját, a Jézus Krisztus szupersztárt a Győri Nemzeti Színház. A direktor, Forgács Péter ezúttal szerepet is vállalt a darabban,

most először fordult elő, hogy – ugyan csak egyetlen jelenetben, Heródes számában – magát is rendezte. A musicaljátszásban nagy hagyományokkal rendelkező győri társulat első alkalommal állította színre a Júdás szemszögéből láttatott bibliai történetet, Forgács Péter elmondása szerint azért, mert most látta elég erősnek a társulatot ehhez a zseniális musicalhez. A színész-rendező az ország legjobb énekeseivel álmodta színpadra a számára is fontos művet. Jézus szerepét Szomor György és Másik Lehel, Júdást Sándor Péter és Mohácsi Attila játsszák kettős szereposztásban. Érdekesség, hogy Kajafás különleges hangi adottságokat igénylő szerepére az operaénekes Rácz Istvánt nyerte meg a direktor.
A formabontó musical főhőse nemcsak a címszereplő, hanem az ő egyenrangú társa, Júdás, aki kétségbeesett igyekezettel próbálja megérteni barátja cselekedeteit. Kérdéseire rejtélyes válaszokat kap, és egyre világosabbá válik, hogy olyan történetbe csöppent, amelynek folytatására kevés ráhatása lehet. Júdás aggódik Jézus növekvő befolyása és Mária Magdolnával való kapcsolata miatt. Jézus azonban nem törődik barátja figyelmeztetésével, követőit Jeruzsálembe vezeti, ahol Júdás aggodalmai bizonyosságot nyernek, és Jézust keresztre feszítik. Jézus és híveinek jeruzsálemi bevonulásától a keresztre feszítéséig tart a cselekmény, egy hét eseményeibe tömörül minden emberi és ember feletti történés.
Forgács Péter elárulta, ifjúságának meghatározó élményét jelenti ez a darab, míg a 70-es években, a hippikorszakban a lázadásról szólt, ma már mást jelent. A legfontosabb, ami örök, az a fantasztikus zene, amit – akár a Beatlest – addig fogják a világban hallgatni, amíg az emberiség létezik. Ezért is imádja játszani a Győri Nemzeti Színház zenekara. A Jézus Krisztus szupersztárt soha ekkorára felbővített hangszereléssel nem hallhatták Magyarországon a musicalrajongók – tette hozzá az igazgató.