Fényképezte Zsigmond Vilmos
2015. május 01. /

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum idén tavasszal átfogó, egyben hiánypótló kiállítást szervez a magyar származású, Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos fotóművészeti munkásságából. A világhírű operatőr az ötvenes évek elején, még Magyarországon kezdett el érdeklődni

komolyabban a fotóművészet iránt. Nagy hatást tett rá Dulovits Jenő Művészi fényképezés című, több nyelven is kiadott műve. Ennek segítségével autodidakta módon megtanulta a kompozíciós elveket, a fénykezelés jelentőségét, a filmnyersanyagok sajátosságait. Az előhívást szintén maga végezte, így lehetősége volt megtanulni a fotózás laborálási eljárásait is. Ezek a tanulságok aztán operatőri munkájában tovább értek, fejlődtek, és alkalmazásukkal jött létre e nagyszerű filmes életmű, melynek indulása egybefonódik az amerikai film meghatározó korszakával, az Új Hollywoodnak nevezett filmtörténeti periódussal.
A Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatába illeszkedő tárlat gerincét eddig még soha be nem mutatott fényképei alkotják – a mintegy 150 darabot számláló fotóanyag az 1940-es években indul és napjainkig bezárólag több csoportban mutatja be Zsigmond Vilmos alkotói gondolkodásmódjának fő jellegzetességeit.

Ludwig Múzeum
04. 10. – 06. 21.