Történet a mangalicáról
2015. május 19. /

A göndör mangalicáért Spanyolországtól Japánig rajonganak. Lassan meghódítja az egész világot, ennek ellenére még itthon is sok tévhit kering róla. Az emberek fejében az a kép él, hogy a mangalica egy csak makkon élő, koleszterinszegény zsírú, félvad sertés, ami valamiért

a biopiacok sztárja és jóval drágább, mint a klasszikus sertés. De mit tud a mangalica, amit a fehérsertés nem? Egyáltalán miben kü­lön­böz­nek egymástól azon kívül, hogy az egyiknek sokkal több szőre van? Hogyan lett a mangalica az első számú húsforrásból olyan faj, ami már majdnem a kipusztulás szélén állt, és hogyan járhatott be őrületes karriert alig húsz év alatt szinte az egész világon? Hogy kerülnek Amerikába egyáltalán magyar-holland mangalicák? Melocco Anna film­je, amelyet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton tá­mo­ga­tott, beszámol minderről.

Duna World,
május 4., hétfő, 16.30h