Serena
2015. június 11. / Szalóky Bálint

Bár a meglehetősen izgalmas dán filmvilág jelenleg legfelkapottabb rendezője az Egy jobb világgal Oscar-díjat nyert Susanne Bier, univerzális elismertségét éppen megalkuvó természetének köszönheti.

Míg Lars von Trier örök különc és polgárpukkasztó maradt, a Bierrel is gyakran együtt dolgozó Anders Thomas Jensen pedig kivált akkor remekel, ha a forgatókönyvírás mellett magára vállalja a rendezést (Ádám almái, Zöld hentesek), addig Bier abban kiváló, hogy tudja, milyen tehetségekkel vegye körül magát. Máskülönben a melodrámák európai kismestere ő, aki a mindenki számára befogadható európai mozit gyártja. Azt, amit nem ciki elővenni értelmiségi társaságban sem.
Legfrissebb angol nyelvű filmjében végleg felfedi, ami az álarca alatt rejtőzik. A hányattatott sorsú Serena Bradley Cooperrel és Jennifer Lawrence-szel a fedélzeten új Oscar-favoritnak készült, ám mindenhol csúfosan leszerepelt, nem véletlenül: a filmről süt Bier rutintalansága, hogy kosztümös környezetben képtelen a grandiózusság látszatát megteremteni, és képtelen épkézláb akciójelenetet összerakni, holott ez utóbbira többször tesz kísérletet. A rendezőnő ráadásul amerikai színészeivel sem igazán tud mit kezdeni, amennyire remek páros volt Cooper és Lawrence a Napos oldalban és az Amerikai botrányban, legalább annyira tanácstalanul botorkálnak itt a vásznon. A Serena az év nagy kudarca, mely gyors feledésre kárhoztatott.

Serena (16)
Amerikai-francia-cseh, feliratos film
Rendező: Susanne Bier
Főszereplők: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Rhys Ifans, Toby Jones
109 perc
Forgalmazó: Vertigo Média
Már a mozikban