The Water Diviner
2015. július 12. / Gulya István

A jó hír az, hogy az Oscar-díjas és a nézőket számtalan emlékezetes alakítással megajándékozó ausztrál színész, Russell Crowe debütáló játékfilmrendezése korántsem olyan üres lufi, érzelgős művészieskedés vagy zavaros összevisszaság, mint némely kollégájáé (lásd Natalie Portman, James Franco, Ryan Gosling) volt az utóbbi időben.

Az első világháború idején, az Oszmán Birodalom széthullása közben játszódó „családi Ryan közlegény megmentése” – egy ausztrál farmer (Crowe) keresi a gallipoli vérkatlanban odaveszett három fia nyomait – tisztességgel elmesélt történet. A (mindenkori) háborúzás semmi­re­va­lóságának bemutatása nem válik üres pacifista lózunggá. A korábbi ellenségek – a török és a brit monarchia katonái – az öldöklés el­múl­tá­val a veszteségben azonosságukra ismernek. Nem mindenki (és így jó, mert életszerű), de akadnak, akik ráéreznek: a fájdalomközösség szoros kapocs. A film erőssége ez, ennek kapcsán hihető karakterek vonulnak fel. Minden más gyenge lábakon áll, a két forgatókönyvíró hol a háborúsfilm-toposzokat erőlteti, hol a funkciótalan szerelmi szálat (Olga Kurylenko láthatóan nem is találja a helyét).
A film lemond a grandiózus csatajelenetekről – ami nem baj, a tör­té­ne­te nem indokolja – és szépen, ám ötlettelenül van fényképezve. A nagyszabás hiánya érthető, a sztori eleve nélkülözi a Peter Weir-féle Gallipoli pátoszát, egy átlagember hősies küzdelméről szól, amikor sorssújtottan (gyermekeit és feleségét vesztve) kutatja azt a keveset, ami még megvan. A török őrnagy (Yilmaz Erdogan) és az ausztrál farmer között szövődő különös szövetség kimagaslik a filmből, ez a szál képes olyat nyújtani, ami a figyelmünkre érdemes. Crowe-nak első filmes rendezőként nincs miért szégyenkeznie, ha legközelebb kidolgozottabb és eredetibb könyv alapján dolgozik, képes lehet az elfogadható tévéfilmjellegnél ütősebbel előrukkolni.

The Water Diviner (16)
Ausztrál-török-amerikai, feliratos film
Rendező: Russell Crowe
Főszereplők: Jai Courtney, Russell Crowe, Isabel Lucas, Cem Yilmaz , Olga Kurylenko
Yilmaz Erdogan
111 perc
Forgalmazó: JIL Kft.
Bemutató: 07. 30.