A szűkösség pszichológiája
2015. november 05. / IM

Egy klasszikus Sándor György-vicc írja le leg­jobban a problémakört. Így szól: „A gazdag ta­lá­lós kérdése: Miért görbe a banán? A sze­gé­nyé: Miért, görbe?!” A Harvard közgazdaság­tu­dományi professzora, Sendhil Mullainathan és a Princeton pszichológia professzora, Eldar Shafir ennyire nem schlagfertigek, egy egész tudományágat és vaskos köteteket szentelnek a témának, jelesül
annak, hogyan befolyásolja a gondolkozásunkat, ha valamiből kevesebb van, mint szeretnénk.
A kutatók meggyőző kísérletekkel bizonyítják, hogy a hiányérzet, a szűkösség bizony rendkívül leszűkíti, behatárolja a képzeletünket, a problémamegoldó készségünket is. Ha valaminek hiányában vagyunk, csőlátásunk alakul ki, és csak a hiányzó elemre tudunk gondolni.
A legtöbb példa a szegénység világát járja körül, ráadásul a szerzők nem restelltek olyan környezetbe menni a kísérletekért, amely minden kutatási kritériumot teljesít. Ennek megfelelően járunk például indiai cukornádtermesztőknél, akik évente egyszer, a termény betakarítása után kapnak fizetést, így egyszerre vannak – ritkán – bővében a pénznek, és majdnem mindig híján. Csőlátással, ahogy a szerzők hivatkozzák, leszűkült sávszéleséggel gondolkodnak azok a szegény indiai piaci árusok is, akik minden reggel hitelből vesznek árut, amit kölcsönnel együtt adnak vissza a nap végén, ahelyett, hogy pár tíz nap alatt félretennék a napi kölcsön összegét, és soha többé nem kéne hitelből gazdálkodniuk. De hát, aki szegény, az a legszegényebb, mint tudjuk.
A szerzők azt ugyanakkor nem vizsgálják, van-e összefüggés a gondolkozás csőlátása és a rossz egzisztenciális helyzet között. Erről igen kevés szó esik, bár kimondják azt is: a szűkösség mélyen gyökerező, személyes hiányosságokból fakad, amelyeken nagyon nehéz változtatni. De nem csak az anyagi mozgástér jelenthet szűkösséget, így a jómódúak sem dőlhetnek hátra kényelmes bőrfoteljeikben azzal, hogy íme, még egy probléma, ami őket nem érinti. Ők valószínűleg szűkében lehetnek az időnek, az időmenedzselés okozhat náluk gondolati sávszélesség problémákat, de a csőlátás veszélye ragadja el a párkapcsolatra vágyó magányosokat vagy a fogyni vágyókat is. Magyarán mindenkit, aki valamiből többet szeretne, mint amennyi rendelkezésére áll.

Kritika (4,5)
HVG Könyvek
295 oldal / 4200 Ft