A nyomorultak a Szegedi Szabadtérin
2015. augusztus 10. /

A musicalirodalom egyik legnépszerűbb műve A nyomorultak. A Victor Hugo regénye nyomán született színpadi művet 1987-ben, éppen a Szegedi Szabadtérin mutatták be először Ma­gyar­or­szá­gon. Az idei Dóm téri Játékokon a Madách Színházzal együttműködésben kerül színre a legendás darab, Szirtes Tamás rendezésében, Kentaur monumentális, látványos díszleteivel.

Szirtes Tamás így nyilatkozott a produkcióról: „A nyomorultak rendkívül szerencsés csillagzat alatt született. Az alkotók megoldották a csak­nem lehetetlent: a világirodalom egyik leghíresebb, közel 1500 oldalas regényéből olyan két és fél órás, színpadi zenés játékot készítettek, amely megőrizte a hatalmas regény csaknem minden lényeges ele­mét. Igazi irodalom, ihletett zene és különleges látvány idézi meg a XIX. század Franciaországát. A szerzők fantasztikus sze­rep­le­he­tő­sé­ge­ket teremtettek. A világirodalom híres karakterei valóságos drámai mélységgel elevenednek meg egy modern musical díszletei között. Különleges a zene is. Egyszerre modern és korhű, és minden hang­je­gyé­ben felfokozottan drámai. A színpadra állítás nagy feladatot ró az alkotókra – ránk. Annak az előadásnak, amit elképzelek, rendelkeznie kell a Shakespeare-drámák mélységével, drámaiságával és vég­le­tes­sé­gé­vel, színpadi megvalósítása dinamikus, gyors és filmszerű, a zenei atmoszférája pedig egy rock-koncert hangulatát kell idézze.”
Ilyen mozgalmas előadást ritkán látni szabadtéri színházban, több mint nyolcvan jelenetváltásra van szükség a darabban. „A nyomorultak látványvilága olyan összetett, mintha egy hollywoodi film díszletét tettük volna fel a színpadra – mondja Kentaur. – Összesen nyolc nagy díszletelemet használunk, négy korabeli ház adja a városi képeket. Terveztünk két hatalmas hídelemet is, amely egyik pillanatról a másikra, csatornából alakul át híddá, de közben bírósági pulpitusnak és kórháznak is használható. Az előadás emblematikus eleme lesz a barikád és egy hatalmas zászló. Már a tavalyi Mamma Mia! produkcióban is lehetett látni a Madách Színház igen komoly LED-vetítését, ezt mi most másfélszeres méretben fogjuk használni. Ez a legnagyobb vetítőfelület, amit ma színházban alkalmaznak.”
A látványos, filmszerű előadásban neves művészek kaptak szerepet, Jean Valjeant Tóth Attila és Zöld Csaba, Javert-t Debreczeny Csaba, Fantine-t Vágó Bernadett, Mariust Solti Ádám, a püspök szerepét pedig Vikidál Gyula alakítja. Az előadás augusztus 14-én, 15-én, 16-án, 19-én, 20-án és 21-én kerül színre a Dóm téren.