Woody női
2015. szeptember 08. / Szalóky Bálint

Az immár legendává nemesedett Woody Allen nemcsak a filmkészítés terén termékeny, de múzsáit is előszeretettel váltogatja. Minden korszakának megvannak a kedvenc színésznői, akik egyre fiatalabbak nála. Ennek ékes példája a szeptember 17-én mozikba kerülő Abszurd alak, ahol immár másodszor dolgozik együtt a bájos és mindössze 27 éves Emma Stone-nal. A friss Woody-opus jó apropó egy kis múzsaügyi áttekintésre.

Diane Keaton
Múzsa-faktor
7+1 közös film: Hétalvó (1973), Szerelem és halál (1975), Annie Hall (1977), Belső terek (1978), Manhattan (1979), A rádió aranykora (1987), Rejtélyes manhattani haláleset (1993) és a Játszd újra, Sam! (1972), Herbert Ross rendezésében.
Csúcspont
Annie Hall (1977)
Legemlékezetesebb pillanat
Mélyenszántó beszélgetés Alvyval (Allen) a fotózásról, miközben a szereplők belső gondolatait olvashatjuk feliratban.
Legnagyobb poén
Sorban állás és heves vita a mozi előtt
Happy end?
A Játszd újra, Sam! Broadway-produkcióján kezdtek együtt dolgozni, az egyik éjszakába nyúló próba során pedig össze is jöttek. Mire a filmváltozat elkészült, már össze­költöztek, de a kapcsolat nem élte túl a hetvenes éveket – és bár állítólag a mai napig barátok, a ’90-es évek elejére Keaton a rendező filmjeiből is kikopott.


Mia Farrow
Múzsa-faktor
12+1 közös filmmel abszolút rekorder! Szentivánéji szexkomédia (1982), Zelig (1983), Broadway Danny Rose (1984), Kairó bíbor rózsái (1985), Hannah és nővérei (1986), A rádió aranykora (1987), Szeptember (1987), Egy másik asszony (1988), Bűnök és vétkek (1989), Alice (1990), Árnyak és köd (1991), Férjek és feleségek (1992) és a New York-i történetek (1989) című szkeccsfilm, melynek egyik epizódját rendezte Allen.
Csúcspont
Hannah és nővérei (1986)
Legemlékezetesebb pillanat
A három nővér egy étteremben esik egymásnak, miközben Carlo Di Palma kamerája lassan köröz arcról arcra
Legnagyobb poén
Allen a legviccesebb jeleneteket saját magának írta, de szerencsére azért Farrow-nak is jutott terep: vitájuk az örökbefogadásról egyenesen fenomenális!
Happy end?
A történetet mindenki ismeri: tíz évig voltak együtt, de Allen beleszeretett Farrow nevelt lányába, akit ké­sőbb feleségül vett, és ma is boldogan élnek. Másik, közösen nevelt lányuk, Dylan Farrow a mai napig szexuális zaklatással vádolja Allent. Nem csoda, hogy a szakmai kapcsolat is megszakadt.


Dianne Wiest
Múzsa-faktor
5 közös film: Kairó bíbor rózsái (1985), Hannah és nővérei (1986), A rádió aranykora (1987), Szeptember (1987), Lövések a Broadwayn (1994).
Csúcspont
Hannah és nővérei (1986)
Legemlékezetesebb pillanat
Wiest a szokásos sztárparádéból leginkább a Lövések a Broadwayn-ben tűnt ki. Az idősödő díva sze­re­pé­ben minden rezdülése zseniális.
Legnagyobb poén
John Cusack szerelmi vallomása a Central Parkban, ahol Wiest mindent elkövet, hogy inkább elnémítsa partnerét.
Happy end?
Sosem illett igazán Woody Allen nőideáljai közé, pedig mindkét Oscar-díját az ő filmjeinek köszönheti. Furcsamód az utolsó díjjal együtt szakmai együttműködésük is véget ért, 1994 óta nem dolgoztak együtt.

Scarlett Johansson
Múzsa-faktor
3 közös film: Match Point (2005), Füles (2006), Vicky Cristina Barcelona (2008)
Csúcspont
Match Point (2005)
Legemlékezetesebb pillanat
E szokatlanul intenzív film legemlékezetesebb mozzanata a szexben kicsúcsosodó csókolózás a mezőn, szakadó esőben.
Legnagyobb poén
A Match Pointban gyakorlatilag nincs humor, de szerencsére a Vicky Cristina Barcelona mindent bepótol – zseniális Scarlett fél­té­keny­ke­dé­se a konyhában, miután aktuális barátjának exe (Penélope Cruz) fel­tű­nik a színen.
Happy end?
Woody Allen európai korszaka, úgy tűnik, véget ért, mostanában újra Ame­ri­ká­ban forgat. Ezzel párhuzamosan pedig új múzsákat keres magának.


Emma Stone
Múzsa-faktor
2 közös film: Káprázatos holdvilág (2014), Abszurd alak (2015)
Csúcspont
Káprázatos holdvilág (2014)
Legemlékezetesebb pillanat
Romantika Woody Allen módra: a két főhős az út közepén lerobbanó autóból a szakadó esőben a csil­lag­vizs­gá­lóba menekül.
Legnagyobb poén
Az összes jelenet, amiben a látnok Emma Stone-ból megpróbál nyilvánosan viccet csinálni a tehetségében kételkedő Colin Firth
Happy end?
Könnyen lehet, hogy Stone nem jut Johansson sorsára, és hamarosan újra együtt dolgoznak!