Abszurd alak
2015. október 07. / Szalóky Bálint

Az idén a nyolcvanat betöltő Woody Allen az amerikai mozi egyik legtermékenyebb alkotója: író-rendezőként nincs olyan év, hogy ne jelentkezzen új filmmel, a sztárok pedig sorba állnak a kedvéért. Még az sem jelent számára akadályt, hogy legnagyobb rajongói Európából kerülnek

ki – nem csoda, hogy az előző évtizedet itt töltötte, mivel Amerikában nem talált már finanszírozókra. A Match Point és társainak sikere azonban ismét lehetővé tette, hogy hazatérjen, még ha nem is egyből szeretett városába, New Yorkba.
A Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon – a rendező kérésére ver­se­nyen kívül – debütált legújabb filmje, az Abszurd alak új korszakának komorabb, ám feledhetőbb darabjai közé illeszkedik, melyben egy önmarcangoló filozófiaprofesszor (Joaquin Phoenix) nemcsak egyik tanítványával (Emma Stone) bonyolódik viszonyba, de erkölcsileg teljességgel elítélhető lépésre szánja el magát ahhoz, hogy saját meg­ke­se­re­dett életét felpezsdítse. A főszerepre Phoenix-nél keresve sem találhattak volna jobb színészt, akihez megfelelő partner az Allen előző filmjéből visszatérő Emma Stone. Ugyanakkor hiába az erős szereplőgárda és a pörgős dialógusok, az Abszurd alakból hiányzik mindaz a fesztültség, ami megvolt a Match Pointban vagy a nem sokkal utána készült Kasszandra álmában. Woody Allen rajongói azonban fellélegezhetnek: ha hihetünk a számmisztikának, két évnek kell eltelnie két erősebb Woody-film között, s mivel a Blue Jasmine óta lassan ennyi telt el, jövőre ideje egy ütősebb darabnak. Találkozunk 2016-ban!

Abszurd alak (12)
(Irrational Man)
Amerikai, feliratos film
Rendező: Woody Allen
Főszereplők: Joaquin Phoenix, Emma Stone, Parker Posey
96 perc
Forgalmazó: Freeman Film
Bemutató: 09. 17.