Hogyan találjuk meg a nekünk való munkát?
2015. október 19. / IM

A változás az egyik legrémisztőbb dolog, amivel egy ember szembekerülhet. A bekövetkezett bizonyosság még talán akkor is jobb egy picivel, ha negatív fejleményt jelent, mint ha csak várakozunk, hogy mi és hogyan fog történni. Emiatt ragadunk bele legtöbben egy-egy rossz állásba, kapcsolatba, társadalmi státusba. Mivel változtatni nehéz, a változás pedig ijesztő, a könnyebb véget jelenti a tespedés, a „nyugton maradás”, a beletörődés. A megbékélés.

Roman Krznaric, horvát származású, brit életvezetési gondolkodó gyökeresen elutasítja ezt a hozzáállást. Könyvében meggyőzően érvel amellett, hogy gyakorlatilag sohasem késő valami újba kezdeni, és még a biztonságot, jó megélhetést biztosító állást is fel lehet adni a bizonytalanságot jelentő, de nagyobb kiteljesedést lehetővé tevő karrierútért. Igen, de honnan tudhatjuk, hogy amibe belevágunk, jobb lesz? Hogy nemcsak az egzisztenciánkat adjuk fel egy álomért, hanem az álom be is teljesül? Nyilván sehonnan sem tudjuk, garanciát nem ad rá senki, de ha a meglévő unalomba ragadunk bele, az garantáltan nem fog javulni, sőt. Eluralkodik a fásultság, a kiégés, a célnélküliség. Krznaric több példát is bemutat arra nézvést, hogyan érdemes nekikezdeni az új, ideális munka megtalálásának. Egyik hőse például harmincéves születésnapján döntötte el, hogy harmincféle munkát próbál ki egy év alatt. Önkéntes segítőként ennyi helyen kóstolt bele a napi munkába pár napig, pár hétig, hogy megérezze, mi az, ami neki lett megírva.
A szerző kicsit szkeptikus a karrier-tanácsadók személyiségtesztjei iránt, abban sokkal inkább hisz, hogy a változtatásra kész merészség és a kipróbálás biztos fogódzót jelent az ismeretlen felé vezető úton. Hogy ott mit találunk, az más kérdés, de addig legalább izgalmas.

Kritika (4,5)
HVG Könyvek
200 oldal / 2200 Ft