Sötét helyek
2015. december 02. / G. I.

Vannak filmek, amiket nem jó nézni. Nem azért, mert rosszak, hanem mert kényelmetlenül érzi magát az ember tőlük. A megmutatott miliő kiúttalan és reménytelen, a szereplők mindegyike bukott, a feloldozás lehetősége nulla vagy épphogy csak jelen van. A Holtodiglannal befutott írónő, Gillian Flynn magyarul is megjelent, Sötét helyek című krimi-noirjából forgatott film ilyen.

A regény árnyaltabb, komplexebb karaktereit a 41 éves francia ren­de­ző, Gilles Paquet-Brenner (Búcsúdal, Sarah kulcsa) leegy­sze­rű­sí­tet­te, az alapjellemvonást, miszerint itt mindenki vesztes, figuránként egyet­len – semmiképp sem pozitív – plusztulajdonsággal bővítette: fő­hős­nő­je dühös, alkalmi nyomozótársa gyógyult piromán, az egykori mé­szár­lás érintettjei sodródó, kallódó áldozatok a gyilkos fegyver mindkét oldalán.
Huszonöt évvel korábban Libby Day (Charlize Theron) anyját (Christina Hendricks) és két nővérét megölték, az akkor hétéves kislány val­lo­má­sa alapján tizenöt éves bátyját, Bent (Tye Sheridan) életfogytiglani börtönre ítélték. A széttört életű, árván maradt Libby abból élt, hogy „celeb mártírként” eladogatta sztoriját a médiának és a részvét szen­ti­men­ta­li­tásától pénzt küldöző ismeretleneknek – de idővel meg­csap­pant az érdeklődés, nem jött több csekk sem. Pénzzavarában Libby kénytelen elfogadni egy hírhedt bűnesetek újranyomozásával foglalkozó társaság (a „Gyilkosok Klubja”) vezetőjének, Lyle-nak (Nicholas Hoult) az ajánlatát. A tagok biztosak Ben ártatlanságában, ezért pénzükért cserében arra kérik Libbyt, keresse fel mindazokat, akik információkkal bírnak arról, ami a tragikus éjszakán történt.
A film két idősíkon mozog. Egyrészt a negyedszázada történteket adagolja, másrészt Libby (és Lyle) mostani kutatását követi nyomon, hogy végül a szálak összeérjenek. Paquet-Brenner tisztességgel összerakott, sötét tónusú krimije nem nyújtja David Fincher Holtodiglanjának zseniális képi megoldásait, a szereplők sem több dimenziós, összetett figurák, a csavarok sem írják újra a műfajt. Ám nyomasztó hangulata és a szereplők kiváló alakításai (különösen Chloë Grace Moretz és Tye Sheridan játéka kimagasló) jóvoltából kifejezetten élvezetes darabról beszélünk. Még ha nem is jó nézni, és a végső megváltás sem hoz olyan feloldozást, amelytől megnyugodhatnánk.
DVD
ADS Service
Kritika (3)