Janus – A Badora Társulat legújabb bemutatója a Nemzeti Táncszínházban
2015. december 09. /

A hazai kortárs táncélet egyik meghatározó együttese a kiválóan képzett, rendkívül szuggesztív és izgalmas táncművész egyéniségekből álló Badora Társulat, amely különleges új bemutatóra készül a Nemzeti Táncszínházzal együttműködve.

A többéves közös munka gyümölcseként számos fontos produkció született már, amelyek mind kivétel nélkül az együttes alapító koreográfusának, Barta Dórának az alkotásai voltak. Köztük több olyan nagy sikerű előadás, amelynek ihletője valamely klasszikus irodalmi remekmű volt, mint például Shakespeare Rómeó és Júlia című tragédiájának emlékezetes táncváltozata vagy legutóbb idén tavasszal a Sylvia Plath regénye nyomán készült, egyedi világú Üvegbúra.
Most készülő új bemutatójuk nem ebbe a sorba illeszkedik, hiszen ezúttal nem adaptáció születik, s az együttest nem Barta Dóra irá­nyít­ja, hanem két fiatal vendégkoreográfus. Mindketten saját egyé­ni­sé­gükre és alkotói világukra formálják az általuk készített művet, így egy különleges, kétarcú est születik, amely ezért a Janus címet kapta.
Az est egyik koreográfusa, Várnagy Kristóf az elmúlt éveket tán­cos­ként a világ leghíresebb alkotóműhelyeiben tölthette, hiszen olyan legendás együttesek tagja volt, mint a Cullberg Balett, a Svéd Királyi Balett és a Cirque de Soleil. Ezekben a társulatokban szerzett ta­pasz­ta­latait, a megismert alkotómódszereket és tánctechnikákat próbálja most egy saját műben hazai színpadra adaptálni.
Az est másik koreográfusa a hazai bemutatókban megannyi emlékezetes alakításáról ismert táncművész, Katonka Zoltán lesz, akinek koreográfusi és világítástervezői munkái is jellemzően egyedi világot képviselnek. A produkcióban részt vevő művészeket is jól ismerhetik a kortárs tánc hazai rajongói, hiszen számtalan remek előadásban láthatták már őket az elmúlt években. A Janus című est különleges hangulatú, a ma emberének szorongásokkal teli életét a legmodernebb táncnyelven színpadra fogalmazó két egyfelvonásosának előadásában Esterházy Fanni, Horváth Zita, Szőllősi Krisztina, illetve Csizmadia Tamás és Darabont Áron lép majd színpadra.