A tengernél
2015. december 10. / Szalóky Bálint

Nagy szerencséje a sztárszínészek rendezési kísérleteinek, hogy az újdonsült direktorok ál­ta­lá­ban tehetséges és tapasztalt szakemberekkel veszik magukat körül, akik rutinjukkal képesek elfedni az esetleges hiányosságokat. Nincs ez másképp A tengernél esetében sem,

mely Angelina Jolie immár harmadik rendezői kibicsaklása, viszont az első, amelyben saját magát és férjét, Brad Pittet vezényli.
Az egymástól elhidegült házaspár történetét Máltán, csodás kör­nye­zet­ben vették fel – az operatőr Christian Berger, Haneke állandó embere, aki Jolie előtt épp Szász Jánossal dolgozott együtt A nagy füzeten. Berger minden képkockája gyönyörű, de a díszletesek, valamint Gabriel Yared zeneszerző is értik a dolgukat. És ha már a sztori szerint valahol Franciaországban járunk, hát nem hiányozhatnak a helyi színészkiválóságok sem – a fiatalabb fronton Mélanie Laurent és Melvil Poupaud, a veteránok közül Niels Arestrup és az alig felismerhető Richard Bohringer teszi tiszteletét. Épp csak a film nem működik, de az nagyon nem, mert ha nincs senki, aki összefogná a sok tehetséget, akkor az a film menthetetlenül szétesik. Vagy már az első képkockákon sincs egyben. Pedig igazából kellemes a szemnek a sok szép ember a sok szép tájban bő két órán át, csak ne éreznénk folyton, hogy a pózőrködés mögé valami tartalmat – valami igazán mélyet, valami igazán művészit – óhajtott odacsempészni a művésznő. Mert azt bizony nem sikerült. A tengernél ego-trip a javából, melynek egyedüli érdeme, hogy talán lendít valamelyest a máltai turizmuson. Nem mintha az különösebben rászorulna.

A tengernél (12)
(By the Sea)
Amerikai, feliratos film
Rendező: Angelina Jolie Pitt
Főszereplők: Brad Pitt, Angelina Jolie Pitt, Mélanie Laurent, Melvil Poupaud, Niels Arestrup, Richard Bohringer
123 perc
Forgalmazó: UIP-Duna Film
Már a mozikban