Erdőjárók kalauza
2016. január 27. /

December elején új állandó kiállítás nyílt a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban. A tárlat amolyan erdőjáró kalauz, amely abban segít, hogyan érdemes nekiindulni, ha fel akarjuk fedezni a vulkánok formálta hegyek, a Tokaj-Hegyalja, a Bodrogköz különleges élőhelyeinek világát.

Merre kalandozzunk, ha tudni szeretnénk, hol találunk rá a zempléni táj­ban a földtörténeti korszakok nyomaira, hogyan válhatunk „nyomol­va­só­vá”, mit mutat egy összerágott fatörzs, egy feltúrt földhányás vagy egy madártoll.
A kiállításon közelről megfigyelhetünk olyan természeti ritkaságokat, mint a több millió évvel ezelőtt itt hullámzó Pannon-tenger lakóinak, a halaknak, a csigáknak, a teknősöknek a lenyomatai. A szemmel szin­te észrevehetetlen ragadozó rovarok zsákmányszerzési stratégiái, arany­szem­csék a bányák mélyéről vagy az éjszaka hangjai az er­dő­ben. A tárlat nem csupán a hegység erdőségeihez, de a Tokaj-Hegy­al­ja szőlőtermő vidékéhez és az alföldi Bodrogköz tájaihoz is ajánl három olyan túraútvonalat, amelyet követve az itt bemutatott értékek eredeti helyszíneit járhatják be a látogatók.

Sátoraljaújhely, Kazinczy Ferenc Múzeum
Állandó kiállítás