Sárkányok mindig lesznek
2016. Április 11. /

A sárkányok évezredek óta foglalkoztatják az emberek fantáziáját. Szerepelnek a különböző mi­to­ló­gi­ák­ban, legendákban, a legkorábbi képi és szöveges emlékekben is.

A PIM munkatársai ezúttal arra vállalkoztak, hogy felvázolják a kü­lön­bö­ző kultúrkörök sárkányértelmezéseit, bemutassák a „tudományos” leírásukra tett kísérleteket, érzékeltessék rendkívül termékeny je­len­lé­tü­ket a képzőművészetben és az irodalomban.
A kiállítás minden korosztály számára élményt kínál: az eredeti műtárgyakból álló „passzív teret” kipróbálható másolatok és kreatív játékok gazdagítják. A kultúrtörténetből vett példák kiindulási pontként szolgálnak az irodalmi sárkány-alakváltozatok gazdagságát bemutató válogatáshoz, mely felsorakoztatja a klasszikus és a kortárs irodalom legjavát, de a gyermekirodalom, a népmese és a fantasy-irodalom sárkányai sem maradnak ki belőle.
A tárlaton Csukás István Süsüje mellett többek között Áprily Lajos, Babits Mihály, Jékely Zoltán, Jókai Mór, Kassák Lajos, Kosztolányi Dezső, Lázár Ervin, Móra Ferenc, Pilinszky János és Weöres Sándor sárkányai borzolják a kedélyeket.

Petőfi Irodalmi Múzeum (V., Károlyi u. 16.)
11. 06-ig