Hungarikonok és Worldikonok – Illik-e John Lennon nyakkendője Jirí Menzel pulóveréhez?
2016. június 02. / Cs. O.

Kárpáti Tamás szenvedélyes gyűjtő. Ahogy a honlapján ő maga írja, függősége évtizedekkel ezelőtt alakult ki – a tárgyak és teljesítmények vonzásában. Először almákat és bohócokat áb­rá­zo­ló képzőművészeti alkotásokat, később ecseteket gyűjtött, 2008 óta pedig Hun­ga­ri­ko­nok­ban, illetve az utóbbi években már Worldikonokban is utazik.

Melyik volt az első Hungarikon?
K. T.: Van egy korábbi, Mesterecsetek névre hallgató gyűjteményem: egy eszköz és egy műalkotás párban. Rippl-Rónai krétája, Borsos Mik­lós lúdtolla, Reich, Kass, Schéner ecsetei, hozzájuk egy-egy ere­de­ti rajz vagy festmény. Barcsay ecsetjéhez azonban sehogyan sem került műremek. Megkértem hát Fehér Lászlót – Barcsay egykori ta­nít­vá­nyát –, hogy alkosson valamit, amivel méltóan megőrizhető az utó­kor számára ez az értékes tárgy. Így kezdődött minden, aztán két szem dióval folytatódott. Gobbi Hilda kertjében tettem zsebre őket, Urbán György képzőművész pedig egy félgömböt borított rájuk, és köré festette a Hilda kertje című képet.

2008-tól mostanáig közel másfélszáz „műtárgyba ágyazott tárgy” jött létre – köztük az utóbbi időben jó néhány külhonból megszerzett, az analógia nyomán Worldikonra keresztelt ritkaság. Sokat fizetett John Lennon nyakkendőjéért vagy Richard Burton öngyújtójáért?
K. T.: Eddig még nem kellett fizetnem értük, többnyire megtalálnak a tárgyak. John Lennon nyakkendőjét például Sam Havadtoy álmodta almába nekem, Jirí Menzel „VERY BORING” (nagyon unalmas) feliratú pulóverét – eredetigazolása szerint mindig ezt hordja a barátai premierjén – pedig személyesen tőle kaptam. Persze van, amire vadászom, például egy kődarabra a Sagrada Familiából már elég régen, de azt is igyekszem diplomáciai úton megszerezni. Illetve a fiam épp most lepett meg a születésnapomra egy minden tag által dedikált Rolling Stones-gitárral, melyet ő speciel egy melbourne-i jótékonysági árverésen vásárolt. De Richard Burton öngyújtója is ajándék. Szilágyi Jancsi barátom szánta a gyűjteménybe – közel 50 éven át ereklyeként őrizte.

A 120 Hungarikon – 120 idea című albumban az önhöz került Tony Curtis-festmény keletkezésének kö­rül­mé­nyei­ről a következőket írja: „Valaki áll a kertkapu előtt klottgatyában, strandpapucsban, nyomja a csengőt. – Hé, ki az? – Tony Curtis. – Mi járatban? – Erre sétáltam a nejemmel, gondoltam, beugrunk. – Az más, nyitom.”

Tényleg önnél járt?
K. T.: Az igaz, hogy nálunk járt, de az albumban azt is leírtam, hogy a sztori szemelvény a Hogyan születnek az urbánus legendák? című, soha el nem készülő kötetből. Október 23-a volt, eléggé kaotikusan lehetett a városban közlekedni, ő szeretett volna kortárs műveket nézni, végül az én ma­gán­gyűj­te­mé­nyem­re esett a választás. A valóságban ennyire prózaian történt. A klottgatya és a strandpapucs egyébként stimmel. A képet ott rögtönözte Alma lányomnak, az Alma-gyűjteményembe.

Külön a Worldikonokat lehetett már látni valahol együttesen kiállítva?
K. T.: Pötyögtetve egyet-egyet. Alakul a Worldikon-rész is, az új szerzemények között például ott van Frida Kahlo ecsetje, Depardieu Napóleon-kalapja, Botero palettája vagy az említett Richard Burton-öngyújtó, a jövő tekintetében mégis inkább tematikában gondolkodom. Szeretnék például kizárólag kövekből egy minitárlatot. Van már kövem az egri várból, a Budai Várra is kaptam ígéretet, a berlini fal egyik darabjából már készül a műalkotás, és Antonio Gaudí egy tenyérnyi kődarabja is nagyon illene ide. További célkeresztben a kínai Nagy Fal és a jeruzsálemi Siratófal. Ezen kívül egy újabb könyvön is gon­dol­ko­dom, amely a magyar relikviák hazakerülési történeteit dolgozná fel. Hogyan került hozzám például az a játékvezetői síp, amelyet Leo Horn ajándékozott Puskás Öcsinek a legendás 6:3-as londoni fut­ball­mér­kő­zés után, miként tettem szert Solti György karmesteri pálcájára, Houdini bilincsére vagy Cziffra György kottáskönyvére.

Melyek a Hungarikon–Worldikon-gyűjtemény legújabb alkotásai?
K. T.: Például a nemrégiben leleplezett Weiler Péter-festmény, melyet a Burton-öngyújtó ihletett, egy Vásáry Tamás-fotó, karmesteri pálcástul, és egy másik zseniális Erdélyi Gábor-fénykép Cseh Laciról, amelyre rá van applikálva az az úszószemüveg, amelyet a képen visel. Az olimpiai felkészülés miatt csak Rió után mutatjuk be a sajtónak.

Van olyan, akár korábbi darabja a kollekciónak, amelyik mostanában tárgyi mivoltában is megtekinthető valahol?
K. T.: Április 21-én nyílt a Pesti Vigadóban a Somogyi József – 100 című kiállítás, amelyre kölcsönkérték azt a Raffay Béla-szobrot, amit Somogyi József egy fémvirágából és a mintázófájából készített. Egészen június végéig megtekinthető élőben.

Alig egy hónapja töltötte be a 70. életévét. Ha kívánhatna, mert tényleg semmi sem lenne lehetetlen, mit kívánna a gyűjteménybe?
K. T.: Egy igazi aranyhalat szeretnék, amelyik teljesíti három kívánságomat. Mindegy, hogy kié volt előtte.